Lukupiirit

Köyliö-seuran Köyliön ystävien lukupiirit

 Turun lukupiiri perustettiin 10.2.2012 Kuva- ja kirjaillan yhteydessä Turun kaupungin kirjastossa. Syntyi ”Köyliiläisten” lukupiiri, jonka vetäjinä aluksi toimivat Mirja Salmi ja Helena Santala. Lukupiirin kokoonkutsujana on jatkanut vuodesta 2017 alkaen Marita Holkeri. 8-12 lukupiiriläistä kokoontuu säännöllisesti sovittuina aikoina. Luettavat kirjat valitaan yhdessä.

Tampereen lukupiiri kokoontui ensimmäisen kerran 17.3.2014. Martti Erkkilä ja Pirkko Partanen käynnistivät lukupiirin ja jatkavat lukupiirin vetäjinä edelleen. 6-8 lukupiiriläistä kokoontuu säännöllisesti sovittuina aikoina.

Jatkamme Köyliist’-kirjojen parissa. Kertaamme köyliöläisten sotaveteraanien muistoja sotavuosilta, Köyliist’4.

Kutsu tarkemmin tästä

Linkki ajankohtaisiin

Turun lukupiiri kokoontuu 12.3.2024 klo 17 Turussa Café Artissa. Kirjaksi olemme valinneet kaunokirjallisuuden vuoden 2023 Finlandia-voittajan Sirpa Kähkösen romaanin ”36 uurnaa”. Marita Holkeri esittelee kirjailijan ja kirjan.

TERVETULOA!

Linkki ajankohtaisiin

Turun lukupiiri kokoontui tiistaina 9.1.2024 klo 17 Café Artissa. Paikalla oli 11 lukupiiriläistä. Kirjaksi olimme valinneet Sakari Siltalan kirjoittaman tietokirjan Korkea peli: teollisuustitaani Walter Ahlströmin elämä. Kirja kertoo Ahlströmin teollisuuskonsernin syntymästä ja erityisesti vuorineuvos W. Ahlströmin elämästä. Suku on lähtöisin Satakunnasta. Helena Varjus-Järvinen esitteli kirjailijan ja kirjan. Kirjailija Siltala on perehtynyt laajasti ja monipuolisesti Ahlströmin teollisuussuvun historiaan. Lähteiden määrä on todella runsas. 
Walter Ahlströmin elämäkerta tarjosi perusteellisen katsauksen afäärifennomaani Antti Ahlströmin (1827-1896) elämästä alkaen aina hänen poikansa Walter Ahlströmin (1875-1931) elämänvaiheiden loppuun. Aikakauden yhteiskunnallisten olojen, kulttuurihistorian, henkilöiden ja perhe-elämän kuvaukset antavat paljon tietoa Suomen oloista sekä omistajaluokan että työläisten näkökulmasta. Myös teollistumiseen liittyvä taloushistoria saa näyttävän kuvauksen. 
Walter Ahlströmin persoonan ainutlaatuisuus yllättää ja ehkä välillä hämmentääkin lukijaa.

Helenan laaja ja monipuolinen esitys viritti runsaan keskustelun. Köyliöläis-perheistä on käyty Kauttuan paperitehtaalla töissä. Kauttuan Ruukinpuisto komeine rakennuksineen on tuttu alue. Noormarkun ruukin alue ja Villa Mairea ovat tulleet tutuiksi Köyliö-seuran retkellä ja muilla vierailuilla. Cedercreutzin suku mainittiin myös Siltalan kirjassa. Kaikenkaikkiaan voimme todeta, että Walter Ahlströmin elämäkerta tarjosi paljon sellaista tietoa, mihin emme olleet aikaisemmin päässeet käsiksi. Paljon kiitoksia Helenalle erinomaisesta kirjan tietojen avaamisesta. 

Suosittelimme luettavaksi kirjavinkkauksen tapaan seuraavia kirjoja:
Pirjo Terho kertoi Kjell Westön uusimmasta romaanista Molly & Henry Romaani sotavuosilta.
Seppo Holkeri esitteli Outi Salovaaran kirjoittaman tietokirjan Matkalla kadonneessa maailmassa, Neuvostliiton perillisten jäljillä. 
Kalevi Salmi suositteli Hannu Salmin tietokirjaa Tunteiden palo. 
Helena Santala mainitsi Satu Rämön dekkarit ja Sirpa Kähkösen romaanin ”36 uurna”. 
Marita Holkeri suositteli myös kaunokirjallisuuden Finlandia-voittajaromania Sirpa Kähkösen ”36 uurnaa”.

Seuraavaksi kirjaksi valitsimme Sirpa Kähkösen romaanin ”36 uurnaa”. Marita esittelee kirjailijan ja kirjan.

Kokoonnumme Café Artissa tiistaina 12.3.2024 klo 17.

Kiitokset kaikille lukupiirissä mukana olleille!

Tervetuloa maaliskuun lukupiiriin!

Tästä avautuu linkki lukupiirikutsuun.

Tämän lukupiirin kirjaksi valittu Anneli Kannon romaani Rottien pyhimys sai erinomaisen esittelyn. Helena Varjus-Järvinen analysoi ensin sitä, mikä kirjassa on faktaa ja mikä fiktiota. Pyhän Ristin kirkko, Hattulan vanha kirkko, pääasiassa tiilistä rakennettu, on olemassa ja siellä sisällä nuo hämmästyttävät seinä- ja kattomaalaukset. Mutta ketkä olivat aikoinaan keskiajalla nuo kirkkomaalarit. Sitä ei historian tutkijatkaan ole pystyneet selvittämään. Siispä kirjailija A. Kanto teki omat päätelmänsä ja keksi tuon maalariryhmän ja sai kiedottua henkilöiden ympärille hersyväjuonisen tarinan. Helena kertoi paljon siitä, miten Anneli Kanto etsi tietoja keskiajan elämästä, kiroilu- ja häväistyskulttuurista, yhteiskuntaluokkien eroista, seinämaalaustekniikoista ja katolisen kirkon pyhimyksistä. Näin kirjailijalla oli vankka tietämys romaaninsa kehyksiksi.

Kirkon koristamista Helena havainnollisti ottamillaan valokuvilla. Saimme tietää, että kirkossa on 40 puuveistosta, joista Helenalla oli myös valokuvia. Hattulan Pyhän Ristin kirkolla on merkittävä historia. Nykyisin se on auki vain kesäkautena ja silloin siellä on opastuskierroksia.

Helenalle lämpimät kiitokset! Nyt kun meitä kuulijoita oli näin vähän, sovimme, että Helena vastaa Rottien pyhimys-kirjaan liittyviin kysymyksiin seuraavassa lukupiirissä. Aihe on antoisa.

Mirja puolestaan toi mukanaan nähtäväksi uunituoreen Köyliist 18 Legendaarinen Lallis-kirjan. Kiitokset Mirjalle.

Katso myös kutsu tähän tapahtumaan

Seuraavan lukupiirikokoontumisen päiväksi sovimme tiistain 9.1.2024 ja paikaksi Café Artin klo 17. Kirjaksi valitsimme Helenan ehdottaman Sakari Siltalan kirjoittaman tietokirjan Korkea peli: teollisuustitaani Walter Ahlströmin elämä. Kirja kertoo Ahlströmin teollisuuskonsernin syntymästä ja erityisesti vuorineuvos W. Ahlströmin elämästä. Suku on lähtöisin Satakunnasta. Seppo esittelee kirjailijan ja kirjan.

 

Maanantaina 18.9. illansuussa kokoonnuimme kauniissa syyssäässä Turussa Café Artissa. Meitä oli paikalla kahdeksan.

Salmin Mirja esitteli kirjailija Laila Hirvisaaren ja hänen romaaninsa Minä Katariina. Saimme kuulla Laila Hirvisaaren laajasta tuotannosta. Uusimpien tietojen mukaan Hirvisaaren kirjoja on myyty noin 5 miljoonaa kappaletta. Keskustelimme myös kirjailijan suuren suosion syistä. Romaanin Minä Katariina pohjalta syntyi runsas keskustelu Venäjän historiasta, venäläisistä kansana ja kansan hallitsijoista. Ukraina, Krim ja tapahtumat näinä päivinä liitettiin tähän historian kertomukseen. Salmin Aimo yhdisti kirjan tarjoaman tiedon Köyliöön. Venäjän keisarinna Elisabet I oli mukana, kun vuonna 1743 solmittiin Turun rauha. Rauhaa neuvottelemassa oli tuolloin myös Ruotsia edustanut vapaaherra Herman Cedercreutz, joka vuonna 1748 osti Köyliönkartanon eli Vanhakartanon.

Paljon kiitoksia Mirjalle tuon runsas 600-sivuisen romaanin ja Laila Hirvisaaren esittelystä ja keskustelun alustamisesta!

Marjatta Siitonen vinkkasi luettavaksi Andrei Kurkovin romaanin Harmaat mehiläiset. Marjatan mukaan romaani kertoo lempeästi ja huumorilla höystetysti ukrainalaisten elämästä vuoden 2014 jälkeen, kun Venäjä kylvää tuhoa itäisimpään Ukrainaan.

Seuraava lukupiiri on tiistaina 31.10. klo 17 Café Artissa. Kirjaksi valitsimme  Anneli Kannon romaanin Rottien pyhimys. Helena Varjus-Järvinen esittelee kirjailijan ja kirjan.

Tervetuloa lukupiiriin lokakuussa!

T. Marita 
Tästä avautuu lukupiirin kutsu.

Terveiset lukupiiristämme Villa Linturissa 3.7.2023! Meitä oli paikalla ilahduttavan iso joukko, 13 lukupiiriläistä.

Kahvien ja herkkujen ääressä juttu luisti. Oli ilo kokoontua kotoisassa Köyliössä.

Aimo Salmi oli valmistellut erinomaisen esitelmän kirjailija Frans Emil Sillanpäästä ja Sillanpään kirjoittamasta romaanista Ihmiset suviyössä.
Saimme kuulla F. E. Sillanpään henkilöstä, elämänvaiheista ja siitä, miten Sillanpää on tarkkaillut ihmisiä, luontoa, maisemia ja yhteiskunnan elämänmenoa. Hänen tuotantoonsa on myös vaikuttanut paljon runous ja musiikki. Ihmiset suviyössä -romaanista keskustelimme runsaasti. Aimon analyysi avasi meille romaanin syntyä ja rakennetta. Sillanpää on kirjoittanut kaunista ja kuvailevaa kieltä, mikä paikoittain oli lukijalle haasteellista. Suurkiitokset Aimolle! 

Tulossa on Köyliö-seuran retki 15.7., jonka Mirja Reunanen ja Helena Santala ovat suunnitelleet. Pääsemme kuulemaan Ihmiset suviyössä -oopperaa Hämeenkyröön F. E. Sillanpään synnyintuvan naapurustoon.

Lukupiirissä jo arvuuteltiin, millaiseksi muotoutuu Nobel-kirjailijamme romaanista syntynyt ooppera.

Seuraavaksi kokoonnumme maanantaina 18. päivä syyskuuta klo 17-19 Café Artissa Turussa. 
Valitsimme Aimo Salmin ehdotuksesta kirjaksi Laila Hirvisaaren romaanin Minä, Katariina. 

Mirja Salmi esittelee kirjailijan ja muhkean romaanin, joka kertoo Venäjän keisarinna Katariina Suuresta.

Hyvää kesää kaikille!

Tervetuloa lukupiiriin syyskuussa! T. Marita

Tästä näet tapahtuman kutsun

Seuraava lukupiiri on tiistaina 9.5.2023 klo 17.00 Café Artissa. Valitsimme luettavaksi Pirjon ehdottaman 
Joel Haahtelan pienoisromaanin Yö Whistlerin maalauksessa (Otava 2023). Seppo Holkeri esittelee kirjailijan ja kirjan

Toukokuun lukupiirissä 9.5. Turussa meitä oli yhdeksän osallistujaa. Joel Haahtelan pienoisromaani Yö Whistlerin maalauksessa osoittautui varsin runsaaksi anniltaan. Seppo oli estynyt, ja Marita kertoi kirjailija Haahtelasta. Moni asia hänen lapsuudestaan, nuoruudestaan, vanhemmistaan ja uskonnollisuudestaan ovat näkyvissä myös hänen romaanissaan, vaikka minäkertoja onkin fiktiivinen henkilö. Kirjan hämmästyttävän monet teemat antoivat aiheet runsaaseen keskusteluun. 

Santalan Helena kertoi Köyliö-seuran tuoreimmat kuulumiset tulevista Köyliö-päivistä ja kesäretkestä.

Kiitokset kaikille mukana olleille!

Tästä avautuu kutsu lukupiiriin.

Seuraava lukupiiri on tiistaina 21.3.2023 klo 17 Turssa Café Artin isossa kabinetissa.

Valitsimme kirjaksi Anna Soudakovan ”Mitä männyt näkevät”. Pirjo Terho kertoi tästä kirjasta alustavasti 17.1. ja lupasi esitellä tarkemmin kirjailija Anna Soudakovan, jolta on ilmestynyt uusi kirja ”Varjele varjoani”. Meitä oli mukavan iso porukka, 12 lukupiiriläistä. Pirjo Terho oli valmistanut erinomaisen esittelyn kirjailija Anna Soudakovasta ja molemmista hänen romaaneistaan, Mitä männyt näkevät ja Varjele varjoani. 

Stalinin vainot, inkerinsuomalaisten kohtelu Neuvostoliitossa ja heidän kohtalonsa, paluumuutto Suomeen ja maahanmuuttajana eläminen Suomessa ovat näiden kirjojen olennaista sisältöä. Anna Soudakova kirjoittaa kauniisti ja kiihkottomasti, ilman katkeruutta sukunsa vaiheista. Pirjolle lämpimät kiitokset!

Lukupiirissä syntyi vilkas keskustelu romaanien esille nostamista aiheista. Tämän päivän raskaat sotauutiset Ukrainasta eivät voineet olla huomiotta. Maahanmuutto on erityisen ajankohtaista juuri nyt. Myös suomalaisten asema Venäjän rajanaapurina tuli esille monissa puheenvuoroissa. 

Köyliön ystävät Tampereen seutu. Tapaamme Tampereen yhteiskoulussa

Hei Köyliön ystävät Tampereen seudulla!
Tervetuloa vuoden ensimmäiseen tapaamiseen ma 6.3.2023 klo 18 Tampereen
yhteiskouluun Hallituskatu 32. Palaamme Köyliist’-kirjojen pariin, 
Köyliöläisiä tarinoita ja kertomuksia 1 ja 2. 

Jos haluat ostaa em. kirjat,
on se nyt mahdollista tehdä verkkokaupassa, Palveleva Pyhäjärviseutu.

Hinta on 5 euroa kappale. Voit tietenkin tulla mukaan lukematta kirjoja.

Terveiset ystäväkirkkopyhän tilaisuudesta 12.2. Köyliön seurakuntatalossa,
jossa katsoimme kirkon esittelyvideot ja uuden Legendat Live-videon.
Katsomme nämä nyt yhdessä.
Meillä on myös taustatietoa videoista.

Tulkaa sisäpihalta sisään kulmaovesta. Pihaan ei nykyään pääse ajamaan,
mutta voitte ajaa Tyllin pihaan, Hallituskatu 30. Se on nykyään myös
Tampereen yhteiskoulua.

Kokoonkutsujat
Pirkko Partanen, puh. 0458565633
Martti Erkkilä, puh. 0400425236

Tästä avautuu kutsu lukupiiriin.

Café Artin pienessä kabinetissa oli tiistaina 17.1. tiiviisti tunnelmaa, kun me kymmenen lukupiiriläistä siellä piiriämme pidimme.

Olimme sopineet lokakuussa 2022 Järvisillä, että seuraavassa lukupiirissä jokaisella on tilaisuus esitellä omavalintainen kirja. Kirjavinkkauksen kesto olisi noin 5 minuuttia ja keskusteluun sama aika. Näin me saamme myös ideoita tuleviksi lukupiirikirjoiksi. Pakollista tuo kirjaesittely ei ole, mukaan voi tulla mainiosta ilmankin. 

Jokainen meistä esitteli vuorollaan kirjailijan ja kirjan. – Miksi juuri tämä kirja? Kuulimme monenlaisia perusteluja valinnoille.

Luettelen tässä kirjailijat, joiden teoksia esiteltiin. Näiden kirjailijoiden taustoista ja tuotannosta moni kertoi laajemminkin:
Pirkko Soininen, Eira Pättikangas, Matti Rönkä, Jari Tervo, Hannu Salmi, Anna Soudakova, Tanja Pohjola, Joel Haahtela ja Tarja Pulli.

Saimme todella runsaasti kirjallisuustietoutta illan aikana. Kiitokset kaikille!

Tästä avautuu kutsu lukupiiriin.

Köyliön ystävät Tampereen seutu. Tapaamme Tampereen yhteiskoulussa Köyliist’ 17 kirjan sekä Lallin ja Talvi-Henrikin parissa.

Tampereen seudun Köyliön ystävät tapaavat Tampereen yhteiskoulun filosofian luokassa
ma 7.3.2022 klo 18. Ovi sisäpihan kulmassa. Auton parkkeeraus koulun pihassa.

Tapaamisissamme kerromme kukin osaltamme viimeiset Köyliö-kuulumisemme. Tällä kerralla
tuomme terveiset ainakin ystäväkirkosta ja Mikko K. Heikkilän luennolta. Mikko luennoi   piispa Henrikistä ja Lallista. Uusia avauksia on tulossa.

Selailemme Köyliist’ 17-kirjaa ja pysähdymme sen mielenkiintoisiin muisteluksiin. Katsomme
pari videota, ensin Lalli ja sitten Talvi-Henrikki.

Tervetuloa mukaan entinen köyliöläinen!

Kokoonkutsujina 

Martti Erkkilä, p. 0400425236  ja  Pirkko Partanen, p. 0458565633