Ystäväkirkkopyhät

Ystäväkirkkopyhästä on tullut perinne

Köyliössä on järjestetty Ystäväkirkkopyhä ensimmäisen kerran vuonna 2010. Se on toteutettu yhteistyössä Köyliön seurakunnan, nykyisin Köyliön kappeliseurakunnan kanssa. Se on ajoittunut ystävänpäivän tienoille, ja se on saanut vakiintuneen aseman sekä runsaasti kauempaakin tulevia ystäviä mukaan messuun. Kirkkopyhään on liittynyt yhteisvastuulounas, jonka seurakunnan diakonian toimijat ovat tehneet ja tarjoilleet. Lounaan jälkeen on ollut tapahtuma, esimerkiksi luento Köyliöön liittyvästä aiheesta.

         Ystäväkirkkopyhä Köyliössä 11.2.2024 

Perinteinen Ystäväkirkkopyhä toteutetaan yhdessä Säkylä-Köylion seurakunnan kanssa

Klo 10 Messu Köyliön kirkossa, messun toimittaa rovasti Ismo Nieminen
           Palveluvuorossa on Köyliö-seura / Köyliön ystävät
Klo 11.30 Messun jälkeen Kahvitarjoilu Köyliön Seurakuntatalolla
           Esitellään Köyliön hautausmaan opastusvideot.

Tästä linkistä voit lukea Ystäväkirkkopyhän muistion.

Aurinkoisena laskiaissunnuntaina pirteässä pakkasessa kokoonnuttiin messuun Köyliön kirkkoon kello 10. Perinteinen ystäväkirkkoyhä toteutettiin yhdessä Säkylä-Köyliön seurakunnan Köyliön kirkkoalueen aluetyöryhmän kanssa. Messun toimitti rovasti Ismo Nieminen. Kanttorina oli Johannes Perko ja suntiona Iiris Matintalo. 
Köyliö-seuran puheenjohtaja Pirkko Peltola toivotti kirkkoväen tervetulleeksi messuun sekä kirkkokahville Köyliön seurakuntataloon, jossa myös näytettiin Köyliön hautausmaan esittelyvideot. Köyliö-seura oli palveluvuorossa. Köyliön ystävät-jaostosta Terttu Kalmeenoja luki päivän tekstit, Päivi Sauramo ja Martti Erkkilä keräsivät kolehdin ja Marita Holkeri toivotti kirkkoon tulijat tervetulleiksi kirkon pääovella.
Kirkossa oli väkeä viitisenkymmentä ja lähes sama määrä seurasi messua striimattuna lähetyksenä.

Messun jälkeen Köyliön seurakuntatalossa oli tarjolla pullakahvit. Kepolan kyläyhdistyksestä Pirjo Kotiranta ja Sirja Niinimäki tarjoilivat kahvin. 
Marita Holkerin tervetulotoivotuksen jälkeen valmistauduttiin videoiden katsomiseen. Kalevi Salmi hoiti tekniset laitteet. Videoiden katsomisen välillä yleisö esitti muutamia kysymyksiä. Niihin vastasi työryhmän jäsenistä Samuli Vahteristo ja Heikki Saarinen. 
Kun kaikki kolme videota oli katsottu, Samuli Vahteristo kertoi laajemmin työryhmän työstä käsikirjoituksesta alkaen. Yleisö esitti runsaasti kysymyksiä ja kommentteja. Hautausmaan esittelyvideot todettiin arvokkaaksi kulttuuriteoksi ja niiden laadukkuutta kiiteltiin. Samuli Vahteristo kannusti viemään tietoa Köyliön kirkon ja hautausmaan esittelyvideoista eri paikkakunnille. Niiden näyttäminen on mahdollista esimerkiksi Köyliö-seuran kotisivujen kautta. 
https://koylio-seura.fi/?page_id=5904 
Lämminhenkisen päivän kruunasi kirkasta sinitaivasta vasten liehuvat Suomen liput. Oli vaalipäivä. 
Kiitokset kaikille ystäväkirkkopyhän järjestäjille ja toteuttajille sekä mukana olleille.

 Muistion teksti ja kuvat: Marita Holkeri

Ystäväkirkkopyhä toteutettiin yhdessä Köyliön kappeliseurakunnan kanssa sunnuntaina 12.2.2023. Päivä alkoi messulla Köyliön kirkossa klo 10.00. Messun toimitti kappalainen Ismo Nieminen. Kanttorina oli Jari Ketola ja suntiona Iiris Matintalo. Pentti Laine soitti klarinettia. Palveluvuorossa oli Köyliö-Seura / Köyliön ystävät-jaostosta päivän tekstien lukijoina Paula Auerkari ja Martti Erkkilä sekä kolehdinkerääjinä Helena Santala ja Kalevi Salmi. Köyliö-seuran puheenjohtaja Pirkko Peltola toivotti kirkkoväen tervetulleeksi messuun ja messun jälkeen Yhteisvastuulounaalle Köyliön seurakuntatalolle ja katsomaan Köyliö-seurassa julkistettuja videoita. Köyliön ystävät-jaoston puheenjohtaja Marita Holkeri toivotti kirkkoon tulijat tervetulleiksi kirkon pääovella.

Kirkossa väkeä oli kuutisenkymmentä ja melkein sama määrä seurasi messua striimattuna lähetyksenä.

Messun jälkeen ystäväkirkkopyhä jatkui Köyliön seurakuntatalolla. Siellä oli klo 12 tarjolla Yhteisvastuulounas: erinomaisen maukas lihakeitto + leivät ja särpimet. Emäntinä olivat Liisa Yski, Pirjo Kotiranta, Marja Nortula ja Merja Mikkola. Lounaan hinta oli 12 euroa/henkilö. Kirsti Savioja keräsi maksut. Lounaan tuotto lahjoitetaan yhteisvastuukeräykseen. 

Köyliö-seuran kirjoja ja huiveja oli myynnissä. Helena Santala ja Pirjo Kotiranta hoitivat myyntipistettä.

Lounaan jälkeen katsoimme Köyliön kirkon esittelyvideot. Tuula Kytövuori kertoi videoiden syntyprosessista. Edustavat ja laadukkaat, laajalle katsojajoukolle suunnatut videot ovat vaatineet koko työryhmältä ja yhteistyökumppaneilta ison työmäärän. Kirkon esittelyvideot saivat kiitokset yleisöltä.

Linkki Köyliön kirkon esittely, osa1                Linkki Köyliön kirkon esittely, osa 2

Lisäksi julkistettiin Legendat Live -video, jonka synnystä kertoi projektia vetänyt Simo Nummi. Hän esitteli myös säkyläläisille koululaisille yläasteella teetetyn kotiseutuun liittyvän kyselyn tuloksia. Projekti on toteutettu Suomen Kotiseutuliiton myöntämän Kotiseudulle-hankkeen apurahan turvin.

Linkki Legendat Live-videoon

Tilaisuuden lopuksi nautittiin kahvit ja maukas, makea piiras.

Kiitokset kaikille mukana olleille!

Teksti ja kuvat: Marita Holkeri

Muistio Ystäväkirkkopyhästä 12.2.2023 aukeaa tästä

 

 

Kirkkopyhä Köyliön kirkossa 13.2.2022

Messu klo 10, messun toimitti Sakari Vuola.

Messussa oli palveluvuorossa Köyliö-seura ja Köyliön ystävät-jaosto: Tervetulotoivotukset Pirkko Peltola ja Marita Holkeri, päivän tekstit Pirkko Peltola ja Paula Auerkari, musiikki Pentti Laine. 

Messun jälkeen kirkossa klo 11.30 Mikko K. Heikkilän luento ”Kertomus pyhimyksestä ja pahiksesta – Henrik ja Lalli –tradition tarjoama ansaitsematon armo tieteelle”.

Yhteisvastuulounasta ei järjestetty koronatilanteen vuoksi. 

Kirkkopyhä Köyliön kirkossa 13.2. toteutettiin onnistuneesti. Messussa oli mukana n. 60 henkilöä, Mikko K. Heikkilän luennolla n. 50 henkilöä. 

Tästä avautuu linkki Mikko. K. Heikkilän luentoon

 

Ystäväkirkkopyhä 24.2.2019 Köyliössä

Kokoonnuimme Köyliön kauniiseen kirkkoon ystäväkirkkopyhän messuun klo 10. Kirkkoherra Anna-Kaisa Hautala saarnasi teemana Jumalan sanan kylvö Pyhän Henrikin ajoista aina tähän päivään. Köyliö-seuran ystävät-jaosto avusti toimituksissa: tervetulotoivotukset kirkon ovella Helena Santala ja Marita Holkeri, päivän Raamatun tekstit luki Pirkko Peltola, kolehdin keräsivät Raija Nikki ja Pentti Vuotila. Kirkonmenoihin saapui yhteensä noin 60 Köyliöläistä ja Köyliön ystävää. 

Kirkosta siirryimme Köyliön seurakuntatalolle. Siellä nautimme maukkaan keittolounaan lisukkeineen. Lounaasta saadut tulot lahjoitetaan yhteisvastuukeräykseen. Keiton keittivät ja muun tarjoilun järjestivät Liisa Yski, Merja Mikkola, Pirjo Kotiranta ja Marja Nortula. Erikoisuutena saimme kahvin kanssa myäs Liisan reseptillä valmistettuja Kertun kakkaroita. Kiitokset emännille!

Ruokailun jälkeen kuulimme kirjailija Paula Havasteen luennon Miten kirjoittaa mahdollisimman paljon oikeaa tietoa tarjoava romaani piispa Henrikin ja Lallin tarinasta. Luento oli selkeä ja se avasi historiallisen romaanin kirjoittamista ja tarvittavan aineiston tutkimista, suurta haasteellista työmäärää. Paula Havaste keskittyi luennossaan Vihat-sarjan syntyyn. Kiinnostava luento imi mukaansa ja sitä seurasi mielellään. Yleisön monipuoliset kysymykset innostivat kirjailijaa vastaamaan niihin perusteellisesti. Köyliö-seuran puheenjohtaja Helena Santala kiitti kirjailija Havastea ja antoi hänelle Köyliist-kirjan nro 7.

Ystävät-jaosto jatkoi vielä tilaisuuden päätyttyä pitämällä jaostokokouksen. Kokouksessa olivat läsnä Terttu Kalmeenoja, Raija Nikki, Pirkko Peltola, Pirkko Partanen, Martti Erkkilä, Paula Auerkari, Helena Santala ja Marita Holkeri pj. Käsittelimme runsaan määrän Ystävät-jaoston10-vuotisjuhalvuoden toimintaan liittyviä asioita. Kokouksen muistio on luettavissa Köyliön ystävien Pöytäkirjat-osastossa.

Päivä ohjelmineen kaikkineen oli oikein onnistunut. Suurkiitokset Helenalle päivän järjestämisestä.

Kirjoitti Marita Holkeri