Näitä koruja voit ostaa Köyliö-seuralta
Köyliön maineikkaan historian innoittamana Köyliö-seuraan perustettiin jo seuran alkuvaiheessa koru- ja pukutoimikunta. Toimikunta sai puheenjohtajansa Barbro Cedercreutzin johdolla tehtäväkseen suunnitella Köyliön naiselle historiallinen puku, joka ajoittuu Lallin ja Kertun aikaan, 1100-luvulle eli varhaiseen keskiaikaan.
Puku suunniteltiin sekä Köyliön hautalöytöihin että kirjallisuuteen perustuen ja se julkistettiin keväällä 2003.
Puvun suunnittelun ohessa toimikunta perehtyi Köyliön kirkkosaaren runsaisiin hautalöytöihin tavoitteenaan löytää tulevalle korulle sopiva malli. Malli löytyi Kirkkosaaren hautalöydöstä numero 7, jonka korusta mukailtiin monen vaiheen kautta nyt valmistunut koru. Suunnitteluvaiheessa tärkeänä yhteistyötahona oli mm. Museovirasto, jonka asiantuntemus oli merkittävänä apuna. Hautalöydön alkuperäiseen korumalliin haluttiin käytännön syistä pieniä muutoksia, joten nyt valmistuva koru ei ole ns. muinaiskoru.
Korun tekijäksi löydettiin koruseppä Keijo Kinnunen Mynämäeltä. Uusi Köyliön naisen koru sopii pidettäväksi erityisesti vuosi sitten valmistuneen historiallisen puvun kanssa, mutta se sopii hyvin myös muuhun käyttöön esim. Kalevala-korujen tapaan. Riipuksena tai solkena käytettävä koru on pyöreä, halkaisijaltaan 50 mm ja sen materiaali on hopeaa. Korun keskustasta nousee esiin liljamainen pakotettu kuvio ja sen oheiskoristelussa on pieniä pisteistä muodostettuja renkaita. Korun tekee erityisen arvokkaaksi se, että jokainen valmistettava koru on uniikki, kokonaan käsin taottu.
Korua Köyliössä myyvät:
Tuiskulan Kotikolo, puh. 050-3639050
OP Ala-Satakunnan Köyliön konttori puh. 010 256 2601 sekä
Seja Ojala puh. 050 3203 181.
Korua myydään kolmena eri versiona:
Riipuksena hintaan 95 euroa
solkimallina hintaa 65 euroa sekä
yhdistelmäkoruna, riipus-solkimallina, hintaan 100 euroa, jolloin hintaan sisältyy myös ketju.
Fil. tri Riitta Rainio kirjoitti Hiidenkivi-lehdessä numerossa 6/2011
Köyliön Vanhakartanon kalmistossa kaivettiin 1920-luvulla esiin parikymmentä metallista kulkusta, pallomaista ja onttoa, sisään suljetulla helyllä, varustettua esinettä. Nämä Suomen vanhimpiin kuuluvat muinaisesineet olivat olleet maassa noin tuhat vuotta.
Vanhakartanon kulkuset ovat myöhäisrautakautisista kulkusista parhaiten säilyneitä, komeimpia ja kiinnostavimpia. Esineitä on löytynyt vain suppealta alalta Lounais-Suomesta ja ne on ilmeisesti valmistettu paikallisten seppien verstaissa.
Kulkuset oli tapana kiinnittää naisten, miesten ja lasten pukuihin ja hevosvarusteisiin. Ne ovat synnyttäneet kantajansa ympärille metallinhelisevän äänikentän.
Köyliö-seura tarttui aiheeseen ja ideoi nopealla aikataululla korutyypin teemalla HOPEISTA HELINÄÄ KANTAJANSA KUNNIAKSI. Alkuperäinen kulkunen oli pronssia ja se vaihtui hopeaseppä Keijo Kinnusen käsissä soreaksi hopeakulkuseksi.
Korvakoru-kulkuset 65 e
Iso kulkunen ilman lukkoa, ei ketjua 35 e
Pikku kulkunen lukolla tai ilman, ei ketjua 30 e
Pieni kulkunen ketjulla, ketju 44 cm 55 e
Pieni kulkunen ketjulla, ketju 54 cm 60 e
Pelkkä ketju 44 cm 25 e
Pelkkä ketju 54 cm 30 e
3 pientä kulkusta ketjuun kiinnitettynä 110 e
Myynti: Seija Ojala, puh. 050-3203181
Tuiskulan Kotikolo, puh. 050-3639050