Köyliö-päivät

Köyliö-päivien ohjelmat

Katso tästä Köyliö-päivien 2024 ohjelmat

Kesä-Heikin markkinat 15.6.2024

KESÄ-HEIKIN MARKKINAT pidettiin kauniissa kesäsäässä Yttilän Museokoulun miljöössä 15.6.2024.
Lue tästä linkistä lisää Kesä-Heikin markkinoista.

Markkinoilla julkistettiin myös vuoden 2024 kylätoimija. Hän on Timo Lehtonen Kepolasta.
Lue tästä linkistä kohdasta palkitsemiset vuoden kylätoimijan esittely.

Monien juhlien sanajumalanpalvelus Köyliön kirkko 30.6.2024 klo 10.00

Sanajumalanpalveluksen toimitti kirkkoherra Irina Kaukinen. Palveluksessa tavoiteltiin torppariaikaista tapaa laulamalla virret lukkari-urkuri Johannes Perkon johdolla100 vuotta sitten käytetyin sanoin. Kirkkotilaisuus aloitti monien juhlien päivän: torpparivapautuksesta 100 vuotta, Tuiskulan torpparimusen perustamisesta 90 vuotta ja Tuiskulan kesäteatterin perustamisesta 50 vuotta. Päivään kuului myös wanhan ajan pitäjänkokous tapaillen 200 vuoden takaista tapaa päättää kirkkoherran kutsusta pitäjän asioista jumalanpalveluksen jälkeen. Sittemmin 1800-luvulla pitäjänkokouksen tilalle tuli kunnanvaltuusto. Päivä huipentui Tuiskulan kesäteatterissa pitäjäjuhlaan ja juhlanäytelmään Köyliönsaaren Kertte. Näihin myös kirkkoherra ja lukkari kiiruhtivat ohjelmaa suorittamaan.

Wanhan ajan pitäjänkokous Köyliön kirkonmäelle jumalanpalveluksen 30.6.2024 jälkeen

Kotiseutujuhla ja juhlanäytös 30.6.2024 Tuiskulan torpparimuseolla
Tämä juhlaosuus jakaantui vielä useampaan alatapahtumaan:

1.Ensin paljastettiin tuiskulalaisen seppä F.J.Bärlingin patsas.

F.J. Bärlingin patsas on juuri paljastettu. Kuva Martti Erkkilä.

Tuiskulan torpparimuseolla 30.6. 2024 klo 13.30 paljastettiin ja luovutettiin Köyliön museoyhdistykselle kuvanveistäjä Emil Cedercreutzin veistämä patsas museon perustajasta seppä F. J. Bärlingistä.
Tämän arvokkaan patsaan lahjoitti Emil Cedercreutzin säätiö, jonka edustajana Veikko Lahtinen lausui luovutussanat. Barbro Cedercreutz paljasti patsaan. Pentti Laine piti kiitospuheen Köyliön museoyhdistyksen ja kylän puolesta.
Bärlingin, myöhemmin Rautamaa, sukua ja juhlayleisöä oli runsaasti paikalla.
Uusi pronssiin valettu patsas seisoo Kanaeukko-patsaan vieressä Tuiskulan Torpparimuseon portin pielessä. Alkuperäinen veistos on vuodelta 1912.

Lisää kuvia tapahtumasta

2. Seuraava juhlaosuus oli saanut nimen Tuiskulan juhlapäivä 30.6.2024

Tässä osiossa muisteltiin 100 vuotta sitten tapahtunutta  torpparien itsenästymistä, 90 vuotiasta Tuiskulan torpparimuseota ja 50 vuotta toiminutta Tuiskulan kesäteatteria. Joulukuussa 1923 itsenäistyneet torpparit valokuvattiin ja kuva oli 30.6.2024 nähtävänä torpparimuseon seinällä. Tässä tuo seinä on Marita Holkerin valokuvaamana. Tuiskulan juhlapäivässä oli musiikkia, paljon musiikkia, Niilo Ihamäen runo Päivä on pulkassa Inkeri Marttilan lausumana, katkelmia kesäteatterin aiemmista näytelmistä ja tietenkin juhlapuhe, jonka piti teollisuusneuvos Axel Cedercreutz.

Lisää kuvia tapahtumasta

Ennen juhlanäytelmää yleisölle tarjottiin hiukopala.

3. Vuorossa oli juhlanäytelmä Köyliönsaaren Kertte.

Larri, Kertte ja Usva. Kuva Martti Erkkilä.

Köyliönsaaren Kertte-näytelmän ensi-ilta oli 28.6.2024 ja sen juhlanäytös oli 30.6.2024. Näytelmä perustuu kirjailija Paula Havasteen neliosaiseen kirjasarjaaan Vihat. Pekka Saaristo on työstänyt kirjasarjan pohjalta näytelmän ja antanut sille nimen Köyliönsaaren Kertte. Pekka Saaristo myös ohjasi näytelmän.

Katso lisää kuvia näytelmästä

4. Tuiskulan seuratalolla oli kesäteatterin 50 vuotisen historian näyttely.

Sirkka Salo oli työstänyt rakkaudella ja suurella huolella Tuiskulan seuratalolle näyttelyn kesäteatterin esittämistä näytelmistä, jokaisesta ainakin jotakin. Muutaman kuva poimiminen sieltä täältä mukaan esitykseen antaisi kokonaisuudesta vain kapean kuvan. Siksi vain tämä yksi kuva näytelmästä ”Eemeli. Ilmiin paruuni” kertokoon näyttelystä. Kuva Martti Erkkilä.