Vuoden Köyliön ystävät

Vuoden 2023 Köyliön Ystävä Esittelyn kirjoitti Marita Holkeri, Köyliön ystävät-jaoston pj.

Valintakriteerit:

Vuoden Köyliön Ystävä – toimii aktiivisesti Köyliön ystävissä – on pitkänlinjan Köyliön ystävä – tuo Köyliön  ystävien toimintaan omaa osaamistaan – ideoi toimintaa ja tapahtumia – on Köyliö-seuran jäsen -löydettävissä jokin erityismaininta ansioista Köyliön ystävien toiminnassa
Hyvä yleisö. Minulla on ilo ja kunnia julkistaa Vuoden 2023 Köyliön ystävä.

Kun Köyliö-seurassa alkoi toimia uusi jaosto vuonna 2009, Köyliön ystävät-jaosto, oli nyt meidän Vuoden 2023 Köyliön ystävä jo mukana seuran toiminnassa. Hän on todella pitkän linjan Köyliön ystävä.
Hän kertoo syntyneensä Nummen meijerillä Kepolassa, mistä muutti perheen mukana Kankaanpään kylän meijerille. Siellä varhaislapsuuden leikkikavereita oli paljon. Talven tultua pikkupojat odottivat kovasti lunta. He päättivät huutaa pyyntönsä Jumalalle. Kun vihdoin lunta pyrytti oikein kunnolla, pojat pelästyivät, että heidän rukoilema lumipyry ei koskaan loppuisi. Mutta mummu kertoi viisaasti pelokkaalle pojalle, että kyllä lumienkeli tietää, milloin on tarpeeksi lunta ja lopettaa pyryn. Ah, mikä helpotus pojalle, joka sitten vähän
vanhempana kirjoitti Köyliist 11-kirjaan Lumienkeli-muistelonsa.

Kun oli aika lähteä kansakouluun, perhe muutti taas, nyt Kauttualle. Kauttuan ihan upouusi kansakoulu oli iso ja ihmeellinen talo. Kansakoulusta opinpolku jatkui Euran yhteiskouluun, mistä hän pääsi ylioppilaaksi, ja lähti sitten Turkuun opiskelemaan. Ammatti vei monille paikkakunnille, ja useiden vaiheiden kautta hän tuli takaisin Turkuun, missä asuu nykyisin.
Puolisoksi löytyi tarmokas tyttö Köyliöstä. Elämän käänteet pitivät siteet lujasti Köyliössä, vaikka koti oli Turussa. Yhteiseksi harrastukseksi tuli kotiseututyö, yhdistystoiminta Köyliö-seurassa, erityisesti Köyliön ystävät-jaostossa. Kun seuran ja jaoston jäsenmäärää piti kasvattaa ja toimintaa laajentaa Köyliön ulkopuolelle, tehtiin monia matkoja Raumalle, Tampereelle, Turun seudulle, jne. Silloin tarvittiin
autokuskia, mainitsee vaatimattomasti vuoden 2023 Köyliön ystävä.

Pariskunta on paljon pohtinut yhdessä Köyliö-seuran toiminnan tavoitteita, arvoja ja tulevaisuutta. Ideoita on syntynyt ja niitä on seurassa toteutettu. Ja ideoiden takana on usein ollut tämä meidän vuoden 2023 Köyliön ystävä, jolla on laaja tietomäärä, luova mielikuvitus, sparraajan taito ja käsitys raha-asioista.
Hän on ollut mukana lähes kaikissa Köyliö-seuran ja Köyliön ystävien järjestämissä tapahtumissa ja tilaisuuksissa. Eikä vain ollut, vaan on auttanut käytännön töissä, kannustanut ja antanut viisaita neuvoja.
Lukupiirissä olemme saaneet kuulla hänen runsasta tietämystään historiasta ja nykypäivän asioista. Keskusteluissa olemme saaneet kuulla myös hänen ajattelemisen aihetta antavia rakentavan kriittisiä kannanottojaan.

Hän on kutsunut itseään tittelillä ”Köyliön vävy”. Näitä Köyliön vävyjä ja Köyliön miniöitä on meidän Köyliön ystävien joukossa useita. Kun on sattunut avioitumaan sellaisen köyliöläissyntyisen kanssa, joka innostuneena toimii Köyliö-seurassa, yhtäkkiä on itsekin mukana seuran toiminnassa. Näkijöitä, tekijöitä ja tukijoita tarvitaan. Kaikki se apu ja tuki, jonka kanssakulkija mahdollistaa, on erityisen arvokasta. Siitä
olemme kiitollisia ”Köyliön vävyille” ja myös ”Köyliön minijöille”.
Saatatte jo tietää, kenestä kerron.
Näiden vihjeiden jälkeen saan ylpeänä kertoa, että Vuoden 2023 Köyliön ystävä on Tapani Santala.

 

Vuoden 2022 Köyliön Ystävä Esittelyn kirjoitti Marita Holkeri, Köyliön ystävät-jaoston pj.

Valintakriteerit: 

Vuoden Köyliön Ystävä 
– toimii aktiivisesti Köyliön ystävissä
– on pitkänlinjan Köyliön ystävä
– tuo Köyliön ystävien toimintaan omaa osaamistaan
– ideoi toimintaa ja tapahtumia
– on Köyliö-seuran jäsen
– löydettävissä jokin erityismaininta ansioista Köyliön ystävien toiminnassa

Hyvä yleisö. Minulla on ilo ja kunnia julkistaa Vuoden 2022 Köyliön ystävä.

Vuoden Köyliön ystävä on uusi ja tärkeä arvonimi. Tämä on vasta kolmas vuosi, kun Köyliö-seuran Köyliön ystävät-jaosto on valinnut Vuoden Köyliön Ystävän. Vuoden Köyliön ystävä on merkittävä henkilö toimijana, osallistujana ja köyliöläisen kotiseutuhengen viejänä kauemmaksikin pitäjän rajojen ulkopuolelle.
Tämän vuoden Köyliön ystävä täyttää mainiosti valintakriteerit.
Hän on aktiivinen, ahkera, avulias ja toimeen tarttuva – kaikkea tätä myös Köyliön ystävien toiminnassa.
Jo vuonna 2012 hän lähti mukaan ystävätoiminnan. On siis menossa 10. vuosi – juhlavuosi!
Näihin vuosiin on mahtunut paljon erilaista toimintaa kotisetuhengen ja yhteyksien pidon innoittamana.
Niistä voin luetella:
– ystävätapaamisten järjestäminen omalla alueella
– ystävätapaamisiin ja seuran järjestämiin retkiin osallistuminen eripuolilla Etelä-Suomea ja
ulkomaillakin
– lukupiirin järjestelyt omalla alueella vuodesta 2014,
– aluevastaavana toimiminen vuodesta 2016 alkaen,
– Köyliön Valokuvat-arkiston alkuvaiheista asti hän on ollut sen tehtävissä mukana,
– Köyliö-päivillä juhlapuhujana vuonna 2016,
– Köyliön ystävien tilaisuuksissa ohjelmien tekijänä ja toteuttajana, erityisesti musiikillisin ansioin.
Hän mainitsee aina, että yhteistyö on välttämätöntä, jotta ystävien asiat hoituvat, ja näin ollen kiittää alueensa idearikasta aluevastaava-kumppaniaan sekä vaimoaan.
Köyliöläisyyttä hän on pitänyt yllä maailmalla viemällä usein lahjaksi ainakin symbolisesti kirveen. Se kertoo,
että hän on ”Lallin miehiä”. Kirves sai viimeksi kirjan hahmon. Hän vei ystävälleen psykologian opettajalle
eläkejuhlaan kirjan ”Kuka oli Herra Heinäricki?” Puheessaan hän kertoi, että on osaltaan pitänyt yllä
kertomusta talonpoika Lallista ja piispa Henrikistä niin, että ainakin entisellä työpaikallaan Tampereen yhteiskoulussa kaikki tietävät, että hän on kotoisin Köyliöstä. Vaikka vuoden Köyliön Ystävä on muuttanut Köyliöstä muualle jo kauan sitten, hän kirjoitti Köyliist 17-kirjaan: ”Minä ainakin kutsun mielelläni Köyliötä kotiseudukseni, vaikka asunkin Tampereella. Aina tänne palatessa tulee kotoinen olo. Kun ajelen Tampereelta kohti Köyliön Tuiskulaa ja Kalmeen aukean reunalta alkavat siintää talot, voin todeta, että tuolla se on minunkin kotini.”

Saatatte jo tietää, kenestä kerron.
Näiden vihjeiden jälkeen saan ylpeänä kertoa että Vuoden 2022 Köyliön ystävä on Martti Erkkilä.

Lämpimät onnittelut ja kipinää edelleen ystävätoimintaan!

Vuoden 2021 Köyliön Ystävä, julkistettu Köyliö-päivillä Säkylän Köyliössä 1.8.2021

Hyvä yleisö. Minulla on ilo ja kunnia julkistaa Vuoden 2021 Köyliön ystävä. Vuoden Köyliön ystävä on uusi ja tärkeä arvonimi. Tämä on vasta toinen kerta, kun Köyliön ystävät-jaosto on valinnut Vuoden Köyliön Ystävän. Vuoden Köyliön ystävä on merkittävä henkilö toimijana, osallistujana ja köyliöläisen kotiseutuhengen viejänä kauemmaksikin pitäjän rajojen ulkopuolelle.

Tämän vuoden Köyliön ystävä täyttää mainiosti valintakriteerit. Hän on pitkänlinjan Köyliön ystävä, joka on jo vuosia osallistunut Köyliö-seuran järjestämiin tilaisuuksiin, retkiin ja tapahtumiin. Hän on valokuvannut ahkerasti näissä tilaisuuksissa. Ja meillä on ollut ilo saada näitä valokuvia. Hänellä on sukusiteitä Köyliössä, Tuiskulassa. Sukututkimus on hänelle tärkeä harrastus. Hän on tutkinut Amerikkaan Köyliöstä lähteneiden sukulaistensa ja heidän jälkeläistensä historiaa. Hänellä on runsaasti uusia ideoita, mikä näkyy myös niissä monissa lyhytelokuvissa ja videoissa, joiden myötä olemme saaneet tutustua Köyliön varhaishistoriaan ja kuulla kertomuksia köyliöläissyntyisten henkilöiden ja siirtolaisten elämästä. Hän on näin veljensä kanssa taltioinut runsaasti arvokasta paikallista mikrohistoriaa. 

Vuoden Köyliön ystävä harrastaa myös kansainvälistä postcrossingia, postikorttivaihtoa ympäri maailmaa. Voi siis kuvitella, että tuhansissa maailmalle lähteneissä postikorteissa olisi ollut joku kortti, missä on kerrottu myös Köyliöstä. Ja niin todella on ollut. Tämän vuoden Köyliön ystävä tekee itse lähettämänsä kortit, joissa on ollut mainittuina Piispa Henrik, Kustaa III:n aikainen miekka ja montaa muuta. Näin tieto Köyliöstä on levinnyt laajalle kaukaisiinkin maihin.

Todettakoon myös, että vuoden 2021 Köyliön ystävä on Köyliö-seuran jäsen, tottakai! Hän on täynnä energiaa ja iloista mieltä, mikä tarttuu muihinkin.

Hän on … … Kokemäen … Keijo Koskinen!

Lämpimät onnittelut! 
Kirjoitti Marita Holkeri

Kuva Samuli Vahteristo 

 

Hyvä juhlayleisö!

Köyliön ystävien toiminta rikastuttaa Köyliö-seuran kotiseututyötä ja pitää yhdyssiteet entiseen kotikuntaan. Tänään julkistettava Vuoden Köyliön ystävä-titteli on historiansa ensimmäinen. Köyliön Ystävät-jaosto valitsi Vuoden 2020 Köyliön Ystäviksi kaksi henkilöä. Tässä perusteluja valintaan: He molemmat ovat Köyliön ystävät-jaoston perustajajäseniä. Toinen heistä on ollut 10 vuotta Köyliön ystävät-jaoston puheenjohtajana. Toinen taas on ideoinut ja käynnistänyt monia Köyliö-seuran ja Ystävien tapahtumia ja hankkeita. (Katso Köyliö-seuran Historiikki) He molemmat ovat pitäneet yhteyttä miellyttävän ystävällisellä tavalla ulkoköyliöläisiin, luoneet yhteenliittävää kotiseutuhenkeä ja pitäneet huolta jokaisen Köyliön ystävät-jaoston organisoituneen alueen aktivoimisesta ja toiminnasta. (Helsingin seutu, Tampereen seutu, Turun seutu, Porin seutu, Rauman seutu ja Köyliön lähipitäjät)

Heillä molemmilla on pitkä ansioluettelo. (Katso Historiikki) He ovat jaostolle kuin äiti ja isä, ”Turun tuplat”, jotka edelleen innokkasti hoitavat ystävätperhettä.

Vuoden 2020 Köyliö Ystävät ovat Helena Santala ja Kalevi Salmi.

Sydämelliset onnittelut!