Köyliön lähialueet

Köyliön lähialueet ja Köyliö

Kotiseutujuhlan jälkeen Helena Santala, Barbro Cedercreutz ja Jaakko Ojala kertoivat Köyliön naisen arkipuvun historiasta ja  nykypäivästä. He esittelivät myös Köyliön naisen koruja. Simo Nummi oli tehnyt aiheesta havainnollisen PowerPoint-esityksen.

Jaakko Ojala oli pukutoimikunnan perustaja 2000-luvun alussa. Pukutoimikunnan puheenjohtajana toimi Barbro Cedercreutz. Köyliön maineikas historia ja rikkaat hautalöydöt olivat inspiroineet Köyliö-seuraa historiallisen puvun suunnitteluun ja tuottamiseen. Puku julkistettiin 21.5.2003. Pukuun sopiva koru syntyi hautalöydöistä saadun korumallin mukaisena hopeisena koruna. Jaakko Ojala kertoi tarkasti korun suunnittelusta ja valmistuksesta. Korun tekijä on edelleen koruseppä Keijo Kinnunen Mynämäeltä. Köyliön naisen korun lisäksi Helena, Barbro ja Jaakko kertoivat köyliöläisestä muinaiskulkunen-korusta, jonka Köyliö-seura on teettänyt Köyliön Vanhakartanon hautalöytöjen perusteella.

Tilaisuudessa monella naisella oli yllään Köyliön naisen arkipuku. Vilkas keskustelu syntyi pukujen kankaista, kaavoista ja ompelemisesta. Suurin osa paikalla olleista oli teettänyt puvun ompelijalla. Terttu Kalmeenoja oli ommellut puvun itse. Syntyi mainio mannekiiniesitys, kun kaikki 11 naista tuli esittelemään pukunsa. Saimme nähdä, miten monet luonnonläheiset värit oli pukuihin valittu. Se oli kaunista katseltavaa. 

Paikalla oli noin 30 henkilöä.

Kiitokset tilaisuuden suunnittelijoille ja toteuttajille: Helenalle, Barbrolle ja Jaakolle!

Teksti: Marita Holkeri

Muistio kuvineen

Aurinkoisena kevätsunnuntaina 7.5.2023 Köyliön ystävät kokoontuivat Kokemäenjoen kulttuurimaisemassa Harjavallassa, ensin Uotilan tilalla klo 11.30 ja sitten Emil Cedercreutzin museossa klo 14-16. Osallistujia oli 19. Salirivin kauniissa miljöössä tilan vanha isäntä Simo Uotila kertoi meille tilan historiasta, suvusta, omistajista ja nykyisyydestä. Emäntä Toini Uotila ja talon tytär Tuula Kytövuori, vuoden 2022 Köyliö-seuranKerttu, kertoivat salirivin kunnostamisesta, sisustuksesta ja elämästä tilalla. Salirivi on saanut Talonpoikaiskulttuurisäätiön myöntämän perinteisen rakentamistavan kunniakilven vuonna 1995.

Nautimme runsaan noutopöydän lounaan. Meillä oli hieno tilaisuus tutustua salirivin perinteiseen tapaan sisustettuihin huoneisiin. Tutustuimme myös tilamuseoon, joka on navettarakennuksen yläkerrassa. Siellä on vanhojen maataloustyövälineiden näyttely.Lämpimät kiitokset Uotilan tilan väelle ystävällisestä ja vieraanvaraisesta tilaisuudesta!

Emil Cedercreutzin museossa oli parhaillaan kaksi vaihtuvaa näyttelyä. Ensin katsoimme Kohtaaminen Encounter, nykytaiteen näyttelyn. Pirkko Peltola johdatteli meidät näyttelyn sisältöihin. Tahdon, tahdon – hääpukuja Harjavallan Maa- ja kotitalousnaisten kokoelmista – näyttely nosti pintaan paljon muistoja. Muistoissa palattiin isoäitien, äitien ja omiinkin hääpukuihin.

Kulttuuripäivän lopuksi joimme kahvit museon kahviossa ja vaihdoimme kuulumisia, mm. Köyliö-seuran ajankohtaisista asioista.

Paljon kiitoksia antoisan ystävätapaamisen järjestäneelle Pirkko Peltolalle ja kaikille mukana olleille.

Teksti ja kuvat Marita Holkeri

Muistio ja kuvat ystävätapaamisesta

 

Axel Cedercreutz luennoi 17.9.2022 Emil Cedercreutzin museossa Harjavallassa.

Vapaaherra, teollisuusneuvos Axel Cedercreutzin luento Emil Cedercreutzin museossa Harjavallassa oli
todellinen yleisömenestys. Paikalla oli reilut sata osallistujaa ja striimattua lähetystä seuranneita oli 70.

Saimme kuulla erinomaisen tietopaketin Köylönkartanon ja Cedercreutz-suvun vaiheista. Luento alkoi
osuvasti Lallin ja Piispa Henrikin kohtaamisesta v. 1158. Cedercreutz-suku tuli Köyliönkartanoon 1700-luvun
puolivälissä ja hallitsee kartanoa edelleen. Tähän historiaan on mahtunut monenlaista, esimerkiksi
torpparien vapautuminen ja evakkojen asuttaminen. Kartano sijaitsee Köyliönjärven Kirkkosaaressa. Se
kuuluu Museoviraston luokittelemiin valtakunnallisesti merkittäviin rakennettuihin kulttuuriympäristöihin.

Luennon järjestivät yhteistyössä Emil Cedercreutzin museo ja Köyliö-seuran Köyliön ystävät-jaosto. Luennon
striimauksen mahdollisti Emil Cedercreutzin säätiö. Tallenne löytyy YouTubesta
https://youtu.be/C2bLQaVQ6wg

Lämpimät kiitokset luennoitsijalle, Emil Cedercreutzin museolle ja Emil Cedercreutzin säätiölle sekä Köyliöseuran puheenjohtajalle Pirkko Peltolalle ja tietysti runsaalle yleisölle!

Valokuvat Samuli Vahteristo SV ja Marita Holkeri MH
Teksti: Marita Holkeri

Axel Cedercreutzin luento 17.9.2022 aukeaa 

Köyliö-päivien ohjelmassa oli myös Köyliön ystävät-jaoston järjestämä ystävätapaaminen sunnuntaina 3.7.2022 klo 15.15. Ystävätapaamisen teemana oli Lallis. Sari Minkovitsch alusti keskustelun kertomalla aiheesta Lallintalo jo vuodesta 1928. Saimme kuulla ja nähdä Sarin laatiman kuvakertomuksen antina monipuolisesti tapahtumia ja asioita Lallintalon historiasta. Paikalla ollut yleisö muisteli omia kokemuksiaan muun muassa vuoden 1960 Satakunnanlaulujuhlista, jotka pidettiin Lallintalon kentällä. Sarin esitelmä inspiroi yleisöä kertomaan omista Lallis-kokemuksistaan, esimerkiksi tansseissa, häissä ja muissa tilaisuuksissa.

Köyliö-seuran seuraava Köyliist kirja, Köyliist 18, tehdään Lallis-aiheisena. Sari kannusti kaikkia kirjoittamaan omia Lallis- muistelotaan tulevaan kirjaan. Tekstit lähetetään Samuli Vahteristolle, samuli.vahteristo@pp1.inet.fi tai Mirkka Theslerille, mirkkamaarit@gmail.com.

Ystävätapaamisessa oli 25 osallistujaa.

Lämpimät kiitokset Sarille innostavasta ja leppoisasta esitelmästä!

Muistio ja valokuvat: Marita Holkeri

Muistio kuvineen 

          

Ystävätapaaminen aloitettiin ruokailulla Kauttuan Jokisaunassa. Ruokailu sujui intiimeissä (pikkuinen tila) ja sydämellisissä tunnelmissa. Maittavan ruokailun lomassa kuultiin saunan historiaa ja omistussuhteista, Köyliö-seuran kuulumisia ja esittäydyttiin.

Mukana oli 14 Köyliön ystävää – osa tullut kauempaakin: Vantaa, Rauma, Pori, Turku….

Ruukinpuiston opastetun kierroksen oppaana toimi Ruukinpuiston historian ja nykyhetken perusteellisesti tunteva Erja Helkiö, jonka runsaasta kerronnasta saimme nauttia juuri kevääseen puhjenneen luonnon helmassa. Pikkuisen pisarteli, sitten aurinko paistoi taivaan täydeltä.

Opastus päättyi Tallinmäelle, josta retkeläiset vielä jatkoivat tutustumaan Alvar Aallon suunnittelemaan terassitaloon ja kaffeelle Ruukin Sydämeen. Hieno kolmituntinen retki ystäävien kanssa oli mieliin painuva kokemus. Kiitos puheenjohtaja Pirkolle retken järjestämisestä.

Teksti: Helena Santala

Kuvat: Pentti Vuotila (PV) ja Helena Santala (HS)

Muistio ystävätapaamisesta 

Ystävätapaaminen klo 13 ja Elämäni runo -tapahtuma klo 15 Emil Cedercreutzin
museossa Harjavallassa 

Lauantaina 11.12.2021 klo13 Ystävätapaaminen Emil Cedercreutzin museossa
näyttelyt, kuvataidetta, tarinoita Kokemäenjoen varrelta, runoja, musiikkia –
nautinnollista kulturellia tunnelmaa iltapäivän hämyssä. Ystävätapaamisessa oli 11
henkilöä. 

Elämäni runo -tapahtumassa klo 15 alkaen oli 18 henkilöä. 
Lämpimät kiitokset Peltolan Pirkolle, Tatsuo Hoshikalle, Satu Tenhoselle ja kaikille
mukana olleille!

Teksti ja kuvat: Marita Holkeri

Muistio ystävätapaamisesta ja Elämäni runo-tapahtumasta aukeaa tästä.

Köyliö-seuran Köyliön ystävien ystävätapaaminen Köyliö-päivillä 1.8.2021 klo 15.30-17 Kepolan koulussa 

Köyliö-päivien runsasantisen pääjuhlan jälkeen Köyliön ystävät kokoontuivat Kepolan koulun Kepola-luokassa. 

Tilaisuuden aluksi Marita Holkeri toivotti runsaslukuisen yleisön ja tilaisuuden esiintyjät tervetulleiksi. Juhlakahvit ja tuttujen tapaamiset ottivat oman aikansa ja ystävätapaaminen alkoi noin kello 15.30.

Aluksi Köyliö-seuran julkaisujaoston puheenjohtaja Samuli Vahteristo kertoi työn alla olevasta Köyliist 17 -kirjasta. Kirjaan on saatu muisteluksia ja Köyliön historiasta kertovia kirjoituksia kiitettävästi. Kirjan taitto on alkanut. Taitollisesti kirjaan vielä sopisi mainiosti lyhyitä muisteluksia, kertoi Samuli. Hän kannusti kirjoittamaan, aikaa on 15.8.202 asti.

Ystävätapaamisen pääesiintyjä oli ”Pajulan poika” Kauko Mäntylä, joka nykyisin asuu Salossa. Hän oli jakanut esityksensä kahteen osaan: 

1. Vanhaa Pajulaa ja Pajulan ihmisiä 
Kaukon isä oli jo 1940-luvulta asti valokuvannut elämää Pajulassa ja Pajulan ihmisiä. Valokuvat elävöittivät Kaukon kertomusta. Aluksi hän esitteli Pajulan kylän sijainnin ilmavalokuvien avulla, tuli sitten lähemmäs kylän tiluksia ja taloja ja tarkemmin kylän ihmisiin. Kaukon oma lapsuus Pajulassa oli punaisena lankana tarinassa. Isovanhemmat, omat vanhemmat, sukulaiset ja naapurit olivat kerronnan keskiössä. Hauskoja sattumuksia ja mainioiden persoonien puheita vilisi Kaukon huumoripitoisessa tarinoinnissa. Yleisö sai eläytyä mukaan ja kommentoida tuttujen henkilöiden kohdalla.

2. Ulla hyvä, parahin Urpo 
Kauko oli saanut 80-vuotiaalta äidiltään 2000-luvun alkupuolella pahvilaatikossa (saapaslaatikko) satoja jatkosodan aikaisia kirjeitä. Kauko kertoi sykähdyttävästi vanhempiensa pikakirjoituksella toisilleen kirjoittamista kirjeistä. Valokuvia oli myös runsaasti sekä Kaukon äidin Ullan kerhoneuvojana toimimisesta Köyliössä että isä-Urpon sotarintamalta ottamia kuvia. 
Tästä aineistosta Kauko on koonnut muhkean yli 500-sivuisen kirjan. Hän on kääntänyt pikakirjoituksella kirjoitetut kirjeet ja saattanut niiden sisällön kaikille luettavaan muotoon. Kirjeiden rinnalla teoksessa kuvataan lyhyesti sodan etenemistä Suomessa ja maailmalla.

Meille sodan kokeneitten jälkipolville Kaukon kertomus antoi paljon ajateltavaa. Yleisö esitti Kaukolle runsaasti kysymyksiä ja keskustelu aiheesta oli erityisen vilkasta. Paikalla oli reilut 30 henkilöä. 

Muistio tilaisuudesta löytyy tästä linkistä.

 

Heleänä helluntaipäivänä Köyliön ystävät
Köyliön ystäviä Ali-Ketolan pihalla
Kahvihetki
kokoontuivat Kokemäellä Ali-Ketolan tilalla Kokemäenjoen rannalla. Meitä oli mukana kaikkiaan 18 henkilöä. Iloinen puheensorina täytti Kivikievarin tilan.
 
Ali-Ketolan tilan emäntä Sirpa Ala-Ketola kertoi matkailuyrityksen historiasta ja nykyisestä toiminnasta. Mainiosti löytyi myös yhteyksiä köyliöläisiin hänen kouluaikoinaan Säkylässä.
 
Kahvihetken jälkeen Köyliö-seuran puheenjohtaja Pirkko Peltola esitteli seuran toimintaa ja kertoi ajankohtaisista seuran tapahtumista. Seura panostaa nyt erityisesti lapsiin ja nuoriin. Kuulimme myös Köyliö-päivistä 31.7.-1.8.2021 ja niiden alustavasta ohjelmasta. Helena Santala tiedotti Köyliö- ja Säkylä-seurojen järjestämästä päiväretkestä 13.7.2021 teemalla ”Uskontojen Turku”. Matka alkaa Köyliöstä bussilla ja oppaana toimii Mirja Reunanen. Turusta kyytiin hyppää päivän teeman opas. Päiväretki korvaa peruuntuneen kesäretken Savonlinnaan.
 
Marita Holkeri kertoi tulevista ystävätapaamisista Porissa ja Helsingin seudulla. Köyliö-päivien yhteydessä olevaan ystävätapaamiseen saamme Kauko Mäntylän, Pajulan pojanâ, pitämään esitelmän tutkimastaan vanhempiensa kirjeenvaihdosta sota-aikana.
 
Sään suosiessa suuntasimme Orjapaadenkalliolle. Meillä oli erinomainen opas Lasse Lovén. Köyliö-seuran museotyöryhmän puheenjohtaja Mikko Eskola oli kutsunut Lasse Lovénin mukaan tapaamiseemme. Lasse on Selkämeren kansallispuiston ystävät ry:n hallituksen puheenjohtaja. Hän kertoi Merikarhun-Kierros Leader-hankkeesta, jonka kohdealueena on Kokemäenjoen varren alueet Sastamalasta Selkämerelle. Orjapaadenkallio on hänelle erityisen tuttu tämän hankkeen myötä. Saimme aimo annoksen tietoa Orjapaadenkallion syntyvaiheista asti ja sen historiallisesta merkityksestä muinaisten kulkureittien ja asutuksen paikkana. Orjapaadenkalliolla näkyy tänä päivänä rauniot pronssikauden aikaisesta hautapaikasta. Oppaan mukaan olimme historiallisella pyhällä paikalla.
 
Mikko Eskola selvitti myös Köyliön ja Kokemäen muinaishistorian yhteisiä piirteitä. Hiisi kun on kiviä paiskonut sinne tänne Köyliössäkin. Historiaa tarkemmin tuntemattomalle nämä kertomukset olivat varsin hauskoja. Hiisi jäi mieleen! 
Mikolle lämpimät kiitokset näistä!
 
Retkipäivä oli kaikkineen oikein onnistunut. Paljon kiitoksia Pirkolle ystävätapaamisen järjestelyistä. Oli todella ilo vihdoin kokoontua. Kiitokset myös kaikille mukana olleille.

Teksti ja kuvat Marita Holkeri

Muistio kuvineen

Köyliön Ystävien 10-vuotistaipaleen kunniaksi kokoonnuimme Harjavallassa Emil Cedercreutzin museossa lauantaina 30.3.2019 klo 14 – 18.

Tapaamisen pääohjelmana oli Kalevi Salmin esitys Köyliön valokuvat-arkiston käytön uudistuksista, uusien ominaisuuksien ja uusien museokuvien esittelyä (noin 2300 kuvaa) ja arkiston taustojen tilannekartoitusta. 

Samuli Vahteristo esitteli syksyllä 2019 ilmestyvän Köyliist 15-kirjan syntyvaiheita.

Helena Santala kertoi Köyliö-seuran kuulumisia ja Marita Holkeri esitteli Köyliön ystävät-jaoston 10-vuotisjuhlavuoden suunnitelmia.

Meillä oli tilaisuus vaihtaa kuulumisia ja yhdessä keskustella Köyliön ja lähialueiden asioista.

Lisäksi tutustuimme museossa esillä oleviin euralaisten kuvataiteilijoiden Pirjo Hamm-Hakamäen, Kaisa Soveron ja Annette Juuselan näyttelyihin. Pirjo Hamm-Hakamäki esitteli oman näyttelynsä.

Kahvin kera nautimme piirakkaa ja makeita herkkuja.

Pirkko Peltola hoiti tilaisuuden järjestelyt. Lämpimät kiitokset Pirkolle!