Porin seutu

Porin seudulla tapahtunutta

Paikalla oli kahdeksan Köyliön ystävää ja kolme ”ulkopuolista” kävi hakemassa varaamansa Lallis-kirjan. Legendaarinen Lallis-kirja oli tapaamisen pääteema. Keskustelimme kirjasta vapaamuotoisesti ja muistelimme Lallis-kokemuksiamme. Terttu on myynyt kirjoja Eurajoella ja nyt Porissa, yhteensä 15 kappaletta. Kirjoja kysytään alueella, ja joulumyyntiin on valmistauduttu.

Tiedot antoiTerttu Kalmeenoja.

Teksti: Marita Holkeri

Kuvat: Lallis-kirjan mainos Simo Nummi

Muistio

Porin seudun Köyliön ystävät retkeilivät 20.5.2023 Noormarkussa Villa Maireassa ja A. Ahlströmin teollisuussuvun ruukkialueella opastetulla kerroksella. Lopuksi nautimme lounaan Noormarkun klubilla. 

Villa Maireahan on Alvar Aallon maailmankuulu klassikkorakennus, joka on suunniteltu asuinrakennukseksi ja työtilaksi Maire Gullichsenille ja Antti Ahlströmille. Ahlströmin suku käyttää sitä edelleen loma-asuntona. 

Laaja ruukkialue on suomalaista teollisuushistoriaa. Se on kaunis, laaja kokonaisuus erittäin hyvin hoidettuine rakennuksineen.

Lopuksi nautimme herkullisen lounaan Noormarkun klubilla. 

Sää suosi erinomaisesti keväistä retkeämme. Kiitos ja hyvää kesää kaikille 15 osallistujalle!

Teksti ja kuvat: Terttu Kalmeenoja

Teatterin ohjelmistossa oli Evita-musikaali, joka oli visuaalisesti upea lavastuksen ja valaistuksen suhteen. Tarina, musiikki ja tanssi, erityisesti tunnussävel Don´t cry for me Argentina, olivat samoin vaikuttavia. Hieno teatterielämys! Mukana oli neljä Köyliön ystävää ja neljä ystävien tuttavaa.

Tiedot antoi Terttu Kalmeenoja

Me Porin seudun Köyliön ystävät kokoonnuimme 18.11.2021 vakiintuneella, 6 henkilöä, porukalla. Vain yksi aktiivisista osallistujista oli estynyt.

Aloitimme illan Porin taidemuseon kahdessa näyttelyssä: Tomaso de Lucan video- ja ääniteos, A Week´s Notice / Yhden viikon irtisanomisaika ja Tutustu Taiteilijaan Juuso Leppälä. Sen jälkeen vietimme rattoisan illan ravintola Amadossa ruokaillen ja seurustellen. Lopuksi suunnittelimme ensi vuoden kokoontumispäivät: keväällä 1.3 klo 18 ja syksyllä 30.11 klo 18. Kokoontumispaikat ja ohjelmat ovat vielä auki ja kaikki ehdotukset ovat tervetulleita! Lisäksi sovimme, että kesällä teemme retken Eurajoelle Wuojoen kartanolle, koska viimekertaisella retkellä useimmat nyt paikalla olleista eivät olleet mukana. Sen ajankohta ja ohjelma on vielä auki.

Tervetuloa mukaan!

Terttu K. & Kaisa H.

Me Porin seudun Köyliön ystävät retkeilimme eilen, Eino Leinon päivänä, entisellä kotiseudullamme Köyliössä päästä päähän ja ”ristiin rastiin”. Mukana oli seitsemän tapahtumiimme aktiivisesti osallistuvaa, joista kaksi ”parhaita Köyliön ystäviä” eli vävyjä.

Matkailuautolla tehty kierroksemme kiersi reittiä: Tuiskulan Kotikolo ja Härkälän puutarhan konttimyymälä – Köyliön vanhakartano ja kirkkosaari – Vuorenmaa – Kankaanpää ja Kuninkaanlähde – Carmi Oy (uusi laatikkoyritys ent. kunnantalolla) ja Villa Linturi Kepolassa – kierros Huhdinkylässä – Yttilän museokoulu ja iltatori sekä järven pohjoispuolta Tuiskulaan ja Voitoisiin.

Retkipäivä oli pitkä, mutta onnistunut ja näimme paljon sekä vanhaa että uutta. Kiitos iloisille ja reippaille osallistujille.

Erityiskiitos Vapaaherra Axel Cedercreutzille ja Barbro-rouvalle, jotka yllättivät meidät ystävällisellä esittelykierroksella kartanon yksityisalueella ja upeassa kärrymuseossa!

Kiitos myös mahdollisuudesta päästä käymään Kotikolossa ja Carmi Oy:ssä! Oli hienoa todeta kuinka viihtyisä, uudistuva ja monipuolisen vireästi toimiva Köyliö edelleen on!

Teksti ja kuvat: Terttu Kalmeenoja

Muistio kiertoajelusta avautuu tästä.

Kokoonnuimme Porin Diakonialaitoksen Pihlajasalin kokoustilassa. Terttu Kalmeenoja toivotti meidät Köyliön ystävät tervetulleiksi. Hän oli Porin seudun Köyliön ystävät-jaoston jäsenenä varannut paikan ja hoitanut tarvittavat järjestelyt. Meitä oli koolla 16 henkilöä.

Ohjelman aluksi Samuli Vahteristo kertoi kuvin ja sanoin Köyliist 15-kirjan tämän hetkisestä syntyvaiheesta. Samulin esityksen jälkeen nautimme kahvia/teetä suolaisen palan kera. Kahvittelun aikana oli mukavaa keskustella ja vaihtaa kuulumisia. Seuraavaksi Helena Santala toi terveiset Köyliö-seurasta. Hän kertoi kevätkaudella jo olleista sekä tulevista tapahtumista ja tilaisuuksista.  Saimme runsaasti tietoa Köyliö-päivien ohjelmasta.

Holkerin Marita jatkoi sitten kertomalla Köyliön ystävien 10-vuotisjuhlasta. Uutena asiana Raumalla kerrottuun oli se, että saamme iltajuhlaan juhlapuhujaksi Olli Ihamäen. Juhlatyöryhmällä tulee olemaan vielä paljon pohdittavaa ja päätettävää koko päivän 31.8. organisoinnista, ohjelmista, tarjoiluista, ym.

Kalevi Salmi esitteli Köyliön valokuvat-arkistoa, pyhiinvaellusasioita ja tulevaa sukututkimuskurssia. Keskustelu asioista värittyi paikallisesti ja osallistujien mukaan. Saimme seikkaperäisen selvityksen valokuva-arkiston kuvahausta ym.

Tilaisuus oli anniltaan runsas. Siitä kiitokset esiintyjille ja kaikille mukana olleille. Lämpimät kiitokset myös Tertulle tilaisuuden järjestelyistä.

 Muistiin kirjoitti Marita Holkeri

Köyliö-seura ja Köyliön ystävät tekivät 2.9.2018 retken Vuojoen kartanoon Eurajoelle (ks. kuva yllä). Retkelle osallistui 25 henkilöä Köyliöstä sekä Helsingistä, Turusta ja Tampereelta. 

Tutustuimme C. L. Engelin 1836 suunnittelemaan kartanon empiretyyliseen päärakennukseen sekä puistoon, vanhaan kuusikujaan ja orangeriaan. Roolioppaina toimivat Riitta Säteri kartanon mamsellin roolissa ja Heikki Halomo kartanon kirjanpitäjän roolissa. He kertoivat kartanon historiasta.

Vuojoen kartanon rakennutti Lars Magnus Björkenheim ja hänen aikanaan kartano kehittyi voimakkaasti. Kartanolla oli torppareita noin 90 ja lampuoteja noin 40. Björkenheimin tytär Louise meni naimisiin Köyliön kartanon pojan Axel Cedercreutzin kanssa. Heidän poikansa Emil (1879) oli tunnettu kuvanveistäjä ja siluettitaiteilija. Emil Cedercreutzin museo ja Maahengen temppeli sijaitsee Harjavallassa. Björkenheimit luopuivat kartanosta 1911. Nykyään kartanon päärakennuksen omistaa Eurajoen kunta. 

Kartanolla vierailun jälkeen nautimme yhdessä lounaan Eurajoen kristillisellä opistolla. Opiston hallituksen pj Lassi Jaakkola kertoi opiston historiasta ja nykyisestä toiminnasta. 

Kiitos kaikille mukana olleille ja mukavaa syksyä! 

Teksti: Terttu Kalmeenoja
Kuvat: Marita Holkeri