Pala aitoa Kuninkaanmäntyä

Pala Aitoa Kuninkaanmäntyä-lahjaesine

Pala Aitoa Kuninkaanmäntyä on Köyliö-seuran ideoima lahjaesine, jota myydään numeroimattomina kappaleina. Pääasiassa sitä kuitenkin käytetään aktiivisten jäsenten ja yhteistyötahojen palkitsemisessa, tällöin numeroituina kappaleina.


Kuningas Kustaa III matkusti kesällä 1775 Hämeenlinnasta Köyliön kautta Turkuun. Ilmijärvellä hän ruokaili ja illalla Kankaanpään Kuninkaanlähteellä hän tarkasti rykmentin harjoitukset yöpyen Pryhtin rustitilan kamarissa.

Tapahtuman muistona on siitä asti Ilmijärvellä uhmannut tuulia uhkea Kuninkaanmänty, jonka runkoon ovat rakastavaiset nojailleet ja kaivertaneet nimikirjoituksiaan. Puun tyviosaan on myös kiinnitetty kuninkaan käynnistä kertova laatta.

Latvaosa on edelleen vankka ja luja, mutta tyviosa osoitti lahoamisen oireita. Puu päätettiin siksi typistää noin 4 metrin mittaiseksi. Tämä tehtiin 12.9.2005.
Puusta sahattu kiekko tutkittiin Joensuun dendrokronologisessa laboratoriossa. Ajoitustulos osoitti, että puun kasvu oli alkanut vuoden 1720 paikkeilla ja mänty oli siis kuninkaan sen juurella istuessa täysikasvuinen.

Köyliö-seura on ideoinut lahjaesineen Pala aitoa Kuninkaanmäntyä, jota myydään sekä normaalina lahjatuotteena että numeroituna juhlaversiona.
Köyliö- seuralla on Joensuun ylipiston dosentti Pentti Zetterbergin allekirjoittama tutkimustulos ikämäärityksineen.
Tähän perustuen jokaisen myyntituotteen aitouden todisteena on Köyliö-seuran puheenjohtaja Hannu Orpon allekirjoitus.

Pala aitoa Kuninkaanmäntyä-lahjaesinettä numeroituna juhlaversiona käytetään pelkästään omien aktiivien palkitsemiseen.

Sama esine numeroimattomana on kuitenkin myös myyntituotteena hintaan 50 euroa.

Tuotetta myy Seija Ojala, puh. 050 320 3181.