AKTIVITEETIT      KÖYLIÖN VALOKUVAT     JÄSENYYS     TUOTTEET       PALAUTE      YHTEYSTIEDOT
 ETUSIVU
 AJANKOHTAISTA
 JÄSENTIEDOTTEET
 HALLITUS
 JÄSENYYS
 PERINNEJAOSTO
 YMPÄRISTÖJAOSTO
 JULKAISUJAOSTO
 KÖYLIÖN YSTÄVÄT
  Ystäväksi ilmoittautuminen
  Jaoston jäsenet
  Pöytäkirjat
  Muistiot loppuvuosi 2021
  Muistio 1.8.2021
  Muistio 9.8.2020
  Muistio Kokemäki 23.5.2021
  Muistio 23.2.2020
  10-vuotishistoriikki
  Muistio 24.2.2019
  Muistio 11.2.2018
  Muistio 19.6.2016
  Muistio 28.6.2014
  MuistioLallinKoulu_13022011
  MuistioPori_23112010
  MuistioEspoo_09112010
  MuistioTurku_14102010
  MuistioRauma_30092010
  MuistioTampere_02092010
  MuistioMuseokoulu_04072010
  MuistioLahipitajat_21042010
  MuistioTampere_04022010
  MuistioHelsinki_10112009
  MuistioPori_22092009
  MuistioTurku_19052009
  MuistioRauma_23042009
  Aluekuulumiset
 HANKKEET
 AKTIVITEETIT
 KÖYLIÖN VALOKUVAT- ARKISTO
 KOTISEUTUARKISTO
 TUOTTEET
 YHTEYSTIEDOT
 LINKIT
 INTRANET
10-vuotishistoriikki

Köyliön ystävät-jaosto toiminut 10 vuotta

Köyliö -seuran neljästä jaostosta nuorin, Köyliön ystävät-jaosto perustettiin syksyllä 2008 ja se aloitti toimintansa 1.1.2009. Aloite Köyliöstä pois muuttaneiden tai muusta syystä Köyliön ystävien kutsuminen mukaan seuran toimintaan oli varmaan ollut useammankin mielessä, mutta ääneen ystävätoimintaidean lausui Vuorenmailta kotoisin oleva Jorma Ojala, joka nykyään vaikuttaa Turussa. Hänen ajatuksensa kuultiin ja niistä otti kopin Tuiskulan poika Kalevi Salmi – niin monessa jo silloin mukana ollut Turussa asuva Köyliö-seuran toimija. Hänen toimestaan asia eteni yhdistyksen hallitukseen ja jaosto perustettiin. Jaoston jäsenet valitaan vuosittain ja jaosto valitsee keskuudestaan puheenjohtajan. Jaoston ensimmäisenä puheenjohtajana aloitti juuri eläkkeelle jäänyt, Turussa asuva Köyliön ystävä Helena Santala. Hänen toimikautensa kesti kokonaiset 10 vuotta.

Ensimmäinen ystävätapaaminen järjestettiin Raumalla 23.4.2009 Osuuspankin tiloissa. Valintaan vaikuttivat kaksi asiaa: Kalevi Salmi, joka on alusta asti toiminut ystävätoiminnan keskeisenä toteuttajana, työskenteli pitkään Raumalla ja Helena Santalalla oli takanaan neljä vuotta kaupallisia opintoja Raumalla. Suuria odotuksia ei tämän ensimmäisen tapaamisen suhteen ollut – jospa koolle saapuisi muutama Rauman seudulla asuva Köyliön ystävä ja saataisiin keskustella ystävät-asiasta. Toisin kävi. Muistiosta otettua:

” Paikalle saapui 24 Rauman seudulla asuvaa Köyliön ystävää (nimilista liitteenä). Köyliön kuntaa edusti kunnanjohtaja Seppo Saarinen ja Köyliö-seuraa puheenjohtaja Anneli Laine, varapuheenjohtaja Jaakko Ojala, tiedottaja Samuli Vahteristo, Köyliön ystävät-jaoston puheenjohtaja Helena Santala sekä Kalevi Salmi.

Kokoustila oli hetkessä täynnä iloisia tervehdyksiä ja vilkasta keskustelua. Keskustelun lomassa juotiin pankin tarjoamat kahvit.

1 ”Helena Santala avasi tilaisuuden toivottaen runsaslukuisen Köyliö-taustaisen väen tervetulleeksi yhteiseen ystäväiltaan. Hän selvitti 1.1.2009 aloittaneen Köyliön ystävät-jaoston perustamiseen liittyviä vaiheita” …”Läsnä Köyliö-seurasta olivat Kalevi Salmi, Samuli Vahteristo ja minä. Silloinen kunnanjohtaja Seppo Saarinen oli mukaan. Hänen panoksensa oli suuri jaoston myöhemmässäkin toiminnassa usean vuoden ajan.”…

Jatkoa onnistuneelle tapaamiselle seurasi ja jo samana vuonna tavattiin Turussa 19.5., Helsingissä 10.11. ja Porissa 22.9. Vuoden 2010 alussa Tampereella 4.2. ja lähipitäjien ystävät kokoontuivat 21.4..

Tapaamiset osoittivat selvästi, että jaoston toiminnalle oli olemassa tilaus, kotiseutuhenki oli tilaisuuksissa käsinkosketeltavaa.

Vähitellen jaoston toiminta alkoi hahmottua ja organisoitua ja sen toiminta-ajatus on kirjattu seuraavasti:

”Köyliön ystävillä tarkoitetaan kaikkia ulkoköyliöläisiä ja muita Köyliö-sidonnaisia henkilöitä, jotka ovat ilmoittaneet halukkuutensa olla mukana Köyliö-seura ry:n ja sen Ystävät-jaoston toiminnassa. Köyliön ystävät voivat halutessaan liittyä Köyliö-seuran jäseniksi.

Jaoston tehtävänä on olla linkki Köyliön ystävien sekä nykyään Köyliössä asuvien välillä, pyrkien tätä sidettä ylläpitämään ja mahdollisuuksien mukaan vahvistamaan.

Ystävätoiminnan puitteissa pidetään yhteyttä Köyliön ystäviin ja tiedotetaan Köyliön ja Köyliö-seuran tapahtumista. Tiedotuskanavina ovat Köyliö-seuran sivut www.koylio-seura.fi , sähköposti sekä kirjeet/tiedotteet. Myös ilmoitukset ja kirjoitukset paikallislehdissä tulevat kysymykseen.

Köyliön ystävät – jaosto järjestää köyliöläisiä yhteen kokoavia tilaisuuksia Köyliössä ja ulkopaikkakunnilla täydentämään seuran muuta toimintaa ja tapahtumia. Näihin tilaisuuksiin jaosto pyrkii "valjastamaan” niin Köyliössä asuvien kuin ulkoköyliöläistenkin monipuolista osaamista, tietoja ja taitoja.”

Köyliön ystävät-termi on toiminnan myötä vakiintunut ihmisten mielissä tarkoittamaan kaikkia ulkoköyliöläisiä – niin seuran jäseneksi liittyneitä kuin ns. ”kihlausasteella” olevia ei-jäseniä.

Ystävätoimintaa toteuttava Köyliön ystävät-jaosto on organisoitunut alueittain: Helsingin seutu (Paula Auerkari ja Hannu Hilli), Pori (Terttu Kalmeenoja), Rauma (Erkki Hammar ja Raija Nikki), Tampere (Pirkko Partanen ja Martti Erkkilä), Turku (Marita Holkeri ja Leena Leinonen), lähipitäjät (Pirkko Peltola) ja muu Suomi sekä ulkomaat. Vuoden 2019 alusta alkaen Marita Holkeri toimii Ystävät-jaoston puheenjohtajana.

Ennen pitkää Köyliön ystävät-jaosto sai myös oman kohdan seuran kotisivuilta (www.koylio-seura.fi) ystävätoiminnan tiedottamista varten ja aluevastaavat koulutusta sivujen käytössä.

Toiminnan ensimmäisen 10 vuoden aikana on kaikilla jaoston toiminta-alueilla tavattu lähes joka vuosi, joissakin kahteenkin otteeseen:

Helsinki 9 kertaa

Turku 11 kertaa

Tampere 11 kertaa

Rauma 9 kertaa

Pori 11 kertaa

Lähiseudut 5 kertaa

Köyliöstä käsin on liikkeelle lähdetty aluetapaamisiin aina, kun seuralla on jotain uutta kerrottavaa kotiseudusta tai seuran toiminnasta. Usein sytykkeenä reissuun lähtöön ovat olleet uudet kotisivut ja valokuvakoosteet, ilmestyvä tai juuri ilmestynyt Köyliist-kirja tms. Käynneillä on myös tutustuttu uusiin ihmisiin ja asioihin, nostatettu kotiseutuhenkeä ja tutustuttu uusiin paikkoihin, joihin tutustuminen ilman ystävätoimintaa tuskin olisi koetussa määrin ollut mahdollista.

Tutuksi ovat tulleet:

Emil Cedecreutzin museo Harjavallassa, 2012

Kansallismuseo ja Musiikkitalo Helsingissä, 2014

Eduskuntatalo ja kansanedustajien tapaaminen, Helsinki 2014

Köyliön Vanhan Kartanon historia, Tampere 2016

Emil Cedercreutzin elämäkerta, Rauma 2016

Runoilija Pauliina Haasjoki, Harjavalta 2016

Fazerin vierailukeskus, Vantaa 2016

Kaupunkien hankintatoiminta, Kaarinan kaupunki Jorma Ojala 2017

Oratekin toiminta, Leena Leinonen Kaarina 2017

Remontoitu Eduskuntatalo Helsingissä, 2017

Museokeskus Vapriikki, Tampere 2018

Muinaisjäännöskohde Koroinen Turussa 2018

”Satakunta vuotta sitten”, Juhani Ruohosen tallennettu esitelmä Turussa 2018

”Tuhat vuotta muotoilua – Ihminen, Aine ja Metamorfoosi”, näyttely Kansallismuseossa sekä tutustuminen Yleisradioon, Helsinki 2018

Junneliuksen palatsi ja Satakunnan museo, Pori 2018

Vuojoen kartano Eurajoella 2018

Lallis-musikaali Raumalla 2018

Naurava lohikäärme Eurassa 2018

Kansallismuseon näyttely ja Yleisradio Helsingissä 2018

Vanhan Rauman alue 2019

Emil Cedercreuzin museo ja euralaisten taiteilijoiden näyttely Harjavallassa 2019

Turussa ja Tampereella on lähes alusta asti kokoonnuttu lukupiiriin.

Turun lukupiiri perustettiin 10.2.2012 Kuva- ja kirjaillan yhteydessä Turun kaupunginkirjastossa. Muodostui "köyliiläisten" lukupiiri. Vetäjinä toimivat Turussa aluksi Mirja Salmi ja Helena Santala. Ensimmäinen kokoontuminen oli Santalassa (Eristäjänmutka 10 F) maanantaina 12.3. kello 17.00. Ensimmäisenä kirjana luettiin Köyliist... köyliöläisiä tarinoita ja kertomuksia 1.

Tampereen ensimmäinen köyliiläisten lukupiiri kokoontui 17.3.2014.

Molemmissa kaupungeissa piiri on kokoontunut useamman kerran vuodessa , kesäisin myös Köyliössä. Tutuiksi ovat tulleet sekä Köyliist kirjat, vanhemmat klassikkoteokset että uusimmatkin julkaisut.

Köyliön ystävät ovat tulleet innokkaasti mukaan myös Köyliössä järjestettyihin seuran tilaisuuksiin ja tapahtumiin.

Jo perinteeksi on muodostunut vuonna 2010 ensimmäistä kertaa Köyliössä järjestetty Ystäväkirkkopyhä. 

Ystävänpäivän tienoille ajoittuva, Köyliön seurakunnan – nykyään Köyliön kappeliseurakunnan kanssa yhteistyössä toteutettu kirkkopyhä on saanut vakiintuneen aseman ja runsaasti kauempaakin tulevia ystäviä messuun mukaan. Kirkkopyhään on jo alusta alkaen liittynyt jokin tapahtuma: luento tms. ja kahvi- ja ruokatarjoilu yhteistyössä diakonian kanssa. Luentoja on pidetty mm. seuraavista aihepiireistä:

Kahvi- ja keskustelutilaisuus Järvisalilla, 2011

Kuva- ja kirja-iltapäivä, Kalevi Salmi 2012

Konsertti Kepolan koululla: Huittisten musiikkiopiston opiskelijat 2013

Uutuuskirjojen Köyliist 11 Lumienkeli ja Tuiskulan torppareita ja itsellistä isäntäväkeä esittelyä 2014

Köyliön kirkon arkkitehtuuri ja peruskorjaussuunnitelmat sekä Köyliön kirkon historia ja esineistö, Aarno Oksanen ja Veijo Järvinen 2015

Peruskorjatun kirkon esittely ja tehdyt tekstiililöydöt, Axel Cedercreutz, Toni Tupala ja Sanna Lipkin, 2016

Reformaatio – ekumeeninen näkökulma, Jouni Elomaa 2017

Tuiskulan torpparimuseon tekstiiliaarteet, Köyliön naisen puvun synty ja Jaakobin uni-ryijyn sanoma, Hanna Jaakola, Maiju Routama ja Kaarina Toivola,2018

Kirjailijavieraana Paula Havaste ”Vihat-sarjan” taustat, 2019

Köyliö-päivät

ovat olleet tärkeä tapaamisfoorumi ja hienosti ystävätoimintaa toteuttava. Päivien yhteydessä on monena vuonna järjestetty ystävätapaaminen, jonka aiheina ovat olleet mm: 

Tutustuminen Eräelämyskeskus Kaarnikkaan, Samuli Vahteristo 2012

Kirjailijatapaaminen, Jenni Linturi ja Totti Karpela 2013

Illanvietto Korkeassa Tammessa, Riikka Palonen 2014

2016 voimaan tuleva kuntaliitos Säkylän kunnan kanssa, Seppo Saarinen 2015

Murrevisa ja keskustelua, Helena Santala 2016

Kouluruokailun historiaa, Alpo Heino 2017

Kepolan raitti, Marjatta Siitonen ja Kalevi Salmi 2018

Yttilän raitti, Sari Minkovitch ja Hannu Hilli 2019

Jäsenyys ja osallistuminen Köyliössä ja alueilla toteutettuihin tapahtumiin ovat alusta asti olleet kirkkaina tavoitteina ystävätoiminnassa. Ystäviä onkin pitkin aikaa liittynyt jäseniksi – toisaalta ikääntymisen vuoksi moni on jäänyt pois ystävätoiminnasta. Enimmillään seuran rekisterissä on ollut lähes 600 ulkoköyliöläistä.

Ystävätoiminta on osoittanut todeksi sen, että kotiseuturakkaus elää voimakkaana Köyliö-syntyisten sydämissä ja mielissä. Tästä kertovat tahto kantaa ”kortensa kekoon” kotiseututyön hyväksi jäsenyyden keinoin ja antamalla työpanostansa seuran hyväksi. Köyliö-seura onkin ystävätoiminnan kautta saanut toimintaansa runsaasti asiantuntemusta ja osaamista sekä käsipareja toteuttaa sääntöjensä mukaista toimintaa. Erityisen kirkkaana ystävien panos on näkynyt luennoitsijoina, Köyliist-kirjojen tekstien tuottajina – esimerkkinä Köyliist 11 Lumienkelin syntyi lähes kokonaan ystävien kirjoituksin, messupanoksena, Köyliön Valokuvat-arkistotyössä, äsken päättyneessä Museotaksvärkkihankkeessa … nämä vain muutamina esimerkkeinä.

Olisi kovin trendikästä käyttää Köyliön ystävistä ilmaisua ”entiset köyliöläiset”, mutta tavatessa vallitseva sydämellinen tunnelma ja lämpimät muistot kotiseudusta osoittavat toteen erään ystävämme sanat ”kerran Köyliössä käynyt on aina köyliöläinen”.

Ystävätoiminta on tuonut tullessaan paljon hyvää ja ”lisäarvoa” sekä seuran toimintaan että mikä tärkeintä, ystävien keskuuteen.

- vuorovaikutus Köyliössä asuviin sukulaisiin ja ystäviin on lisääntynyt

- vanhoja suhteita on tuoreutettu ja uusia tuttavuuksia solmittu

- yhteys tuttuun seurakuntaan on lujittunut

- yritykset ja laitokset ovat päässeet esille (museot…) ja tulleet tutuiksi

- kotiseutuhenki on pysynyt voimissaan

- Köyliön upea historia elää pitäjämme historiana vahvana mielissämme

Historiikin kirjoitti Köyliön ystävien juhlaan 31.8.2019 Helena Santala, Köyliön Ystävät-jaoston puheenjohtaja vuosina 2009-2018.

Kommentteja, täydennyksiä voi kertoa/lähettää puhelin 050 5417945 ja sähköposti santalat@pp.inet.fi

Ajankohtaista

Vanhemmat uutiset löydät vasemman valikon kohdasta Ajankohtaista.

23.9.2023
Sukukirjakurssitus jatkuu


11.4.2023
Kotiseutuarkisto-sukututkimuspäivä


21.3.2023
Turun lukupiiri kokoontuu Turussa Café Artissa


19.3.2023
Kevätkokous


12.2.2023
Ystäväkirkkopyhä


29.1.2023
Köyliö-seuran kirjat


26.1.2023
Mila Santalan luento Säkylän Kansalaisopistossa