AKTIVITEETIT      KÖYLIÖN VALOKUVAT     JÄSENYYS     TUOTTEET       PALAUTE      YHTEYSTIEDOT
  Jaoston jäsenet
  Pöytäkirjat
  Köyliön museot
  Museoiksi luokiteltavat kokoelmat
  Kotikokoelmat
  Myllyt ja vastaavat
  Kartanot
  Huovintie
  Köyliön Nähtävyyskohteet
Kartanot

Köyliön Vanhakartano

Köyliön Vanhakartano sijaitsee Köyliön Kirkkosaaressa.
Kartano on kuulunut Cedercreutz suvulle vuodesta 1746 alkaen ja sen omistavat vapaaherra Curt Cedercreutzin perilliset, Snäll ja Hernberg sekä Cedercreutz perheet. Vanhin kartanossa säilynyt rakennelma on "Lallin kellari" joka lienee 1500-luvulta. Polsun riihestä löytyi kattotyön yhteydessä päre jossa oli vuosiluku 1752. Kartanon päärakennus ja siipirakennus "Kivimuuri" valmistuivat ilmeisesti 1817.
Kartano on yksityisaluetta ja siihen on mahdollista tutustua paremmin Köyliö-päivän yhteydessä.

Kepolan kartano

Kepolan kartano sijaitsee Köyliöjärven rannalla Kepolan kylässä.
Kepolan kartano kuului Köyliön kartanoon vuoteen 1812 asti, jolloin professori Gabriel Bonsdorff (myöhemmin arkkiatri Gabriel von Bonsdorff) osti Kepolan ja Puolimatkan Cedercreutz- suvulta. Kepolan kartano siirtyi kapteeni August Lundströmin omistukseen 1840. Vuonna 1873 omistajaksi tuli tuomari August Fredrik Järnefelt. 1917 tila jaettiin kolmeen osaan: Kepola, Hällä ja Räpi. Järnefelt-suvun hallussa kartano oli vuoteen 1985 asti. Nykyään kartanon omistavat Heikki ja Tuula Kytövuori. Kepolan kartanon vanhin rakennus on 1852 valmistunut kivinavetta. Tilan päärakennus on arkkitehti Arvid Tolletin suunnittelema ja se valmistui 1922.
Kartano on omistajaperheen koti ja aktiivisesti viljelty maatila.

Puolimatkan kartano

Puolimatkan kartano sijaitsee Puolimatkan kylässä Säkylästä Peipohjaan johtavan tien varrella.
Kartano erotettiin Köyliön kartanosta 1812 ja omistajaksi tuli professori Gabriel Bonsdorff (myöhemmin arkkiatri Gabriel von Bonsdorff). Vuonna 1840 kapteeni August Lundström osti Puolimatkan ja Kepolan kartanon Bonsdorffin perikunnalta. Kapteeni August Lundström myi Kepolan 1870 ja jätti itselleen Puolimatkan. Kartanon nykyinen omistaja ja viljelijä Sami-Ville Markkula kuuluu suoraan alenevassa polvessa Lundström-sukuun. Kartanon päärakennus on rakennettu 1870-luvulla ja se on omistajiensa koti.

15.11.2020
Vuosikokoukset