AKTIVITEETIT      KÖYLIÖN VALOKUVAT     JÄSENYYS     TUOTTEET       PALAUTE      YHTEYSTIEDOT
  Kirjat
  Korut
  Kortit
  Köyliön naisen puku
  Pala Aitoa Kuninkaanmäntyä
  Taulut
Köyliön naisen puku

Varhaiskeskiaikaan ajoittuva Köyliön naisen arkipuku
on tämän asun virallinen, oikea, mutta kylläkin pitkä nimi

Puku sopii sekä isoille että pienille

Köyliön maineikas historia ja rikkaat hautalöydöt ovat inspiroineet Köyliö-seuraa historiallisen puvun suunnitteluun ja tuottamiseen. Köyliössä on todettu, että historiallisella, varhaiskeskiaikaan sijoittuvalla, Köyliön naisen puvulla olisi käyttöä erilaisissa tilaisuuksissa ja tapahtumissa. Puku palvelisi myös seudullista esihistoriamatkailua.
Köyliö-seuran asettama pukutoimikunta on tutustunut mm. Nils Cleven Köyliönsaaren hautalöytöihin perustuvaan materiaaliin, Euran emännän puvun valmistusvaiheista kertovaan kirjaan sekä Turun kulttuuritoimen keskiajan vaatetuksesta kertovaan julkaisuun.
Toimikunta päätyi Pirkko-Liisa Lehtosalo- Hilanderin ehdotuksen mukaiseen asuun, johon kuuluvat aluspuku, vaippa ja esiliina . Puku julkistettiin 21.5.2003 ja se kokonaisuudessaan on nähtävissä mm. Köyliön kirjastossa Kepolassa.

Pukutoimikunnan puheenjohtaja Barbro Cedercreutz esitteli puvun julkistamistilaisuudessa

Keskiaikaisen vaatetuksen materiaaleina on käytetty pellavaa tai villaa, väreinä ovat olleet mm. luonnonväri, ruosteenpunainen, lehden vihreä ja sininen. Lautanauhoja käytettiin mm. kankaiden kanttaukseen. Viikinkiajalla vaipan olkapäät kiinnitettiin soljilla, myöhemmin  Euroopasta kulkeutuneen mallin mukaan olkapäät ommeltiin kiinni. Jalkineina käytettiin nahkatöppösiä.

Puvun yksityiskohtia:
- aluspuku: pellavaa
- esiliina: leveys n. 35 cm, voidaan pitää sekä pelkästääm aluspuvun että aluspuvun ja vaipan kanssa, esiliinan kulmiin voi kiinnittää messinkilangasta tehdyt spiraalit
- vaippa: pituus noin puolisääreen, kiinnitys sivuista joko nauhoilla tai ompelemalla.
- väritys: eri vaatekappaleiden väreinä voi käyttää luonnonväriä, ruosteenpunaista, lehdenvihreää, sinistä tai muita murrettuja luonnonvärejä
.

Puvun käytössä on eri vaihtoehtoja. Työasuna voidaan käyttää aluspukua ja esiliinaa. Juhlavaan asuun lisätään vaippa ja mahdollisesti esiliina. Asun kanssa käytetään huhtikuussa 2004 julkistettua Köyliön naisen korua tai mahdollisesti Kalevala Koruja.

Puvun kaavoja voi vuokrata Liisa Koskiselta numerosta 02 554 1226 hintaan 5 euroa+ postituskulut. Sekä alusasuun että vaippahameeseen tulee lisäksi ommella puvun aitoudesta kertova logo. Näitä on painatettu toimitettavaksi kaavojen mukana 2 kpl/puku yhteishintaan 4 euroa.
Kaavojen perusteella voi jokainen vapaasti valmistaa itselleen puvun. Liisa Koskiselta voi kysellä puvulle tekijää, ellei itse halua ommella. Jo valmiiden pukujen omistajien toivotaan lunastavan Liisa Koskiselta pukuunsa alkuperästä kertovat logot.

29.8.2017

8.7.2017