AKTIVITEETIT      KÖYLIÖN VALOKUVAT     JÄSENYYS     TUOTTEET       PALAUTE      YHTEYSTIEDOT
  Ystäväksi ilmoittautuminen

Aika tiistaina 22.9.2009 kello 18.00-21.00
Paikka Nordea, Yrjönkatu 19 Pori
Läsnä
Kotiseutuhenkistä iltaa vietettiin 19 hengen voimin viihtyisässä Nordean takkahuoneessa.  Illan emäntänä toimi Köyliöstä kotoisin oleva, pankissa johdon assistenttina toimiva Sirpa Rahkonen (Silvola).  Köyliön kuntaa edusti kunnanjohtaja Seppo Saarinen.  Köyliö-seurasta mukana olivat puheenjohtaja Anneli Laine  (Lepistö), varapuheenjohtaja Jaakko Ojala, perinnejaoston puheenjohtaja Heikki  Silvola sekä Köyliön ystävät - jaoston puheenjohtaja Helena Santala (Hyötilä).
Iloiset tervehdykset ja puheensorina täyttivät välittömästi tilan.

1
Helena Santala toppuutteli keskustelua ja toivotti köyliöläiset tervetulleiksi viettämään yhteistä iltaa  sekä  kertoili  illan ohjelmasta.
Juotiin pankin tarjoamat leivoskahvit ja vaihdettiin kuulumisia.  Kahvin juonnin  lomassa käytiin läpi lyhyt esittelykierros, jonka aikana viimeistään selvisi kuka kukin  on, missä syntynyt kenen lapseksi ja se, mitä sisältyi aikaan Köyliöstä muuton ja  nykyisen asuinpaikan Porin välille – asuinpaikkoja, ammatteja, ihmissuhteita, lapsia, lapsenlapsia…  Ihania muistoja kirpoili ilmaan ja hauskaa oli.

2
Illan ensimmäisen varsinaisen puheenvuoron käytti kunnanjohtaja Seppo Saarinen.
Hän kertoi oman näkemyksensä Köyliön kunnan ja Köyliö-seuran yhteistyöstä.  Hän  piti yhteistyötä tärkeänä ja korosti sen mutkatonta sujumista.
Esille tuli myös kuntaliitosasia, joka on saanut aikaan paljon puhetta, palstatilaa ja kärjekkäitäkin kannanottoja. Hän valotti liittymiseen liittyviä faktoja ja järkisyitä,  mutta totesi asiaan suhtautumiseen vaikuttavan myös vahvasti tunnesyyt, joita hän piti  aivan luonnollisina.

Yhdessä todettiin, että vaikka rajoja ravistellaan,  se ei kuitenkaan vie keneltäkään kotiseutua eikä niitä muistoja, ystäviä  ja tunnesiteitä, joita kotiseutuun liittyy.
Jaossa oli Köyliön historia II-kirjaa.

3
Seuraavaksi Anneli Laine kertoi Köyliö-seuran hallinnosta ja hallinnossa mukana  olevista henkilöistä, joista monet olivat kokousväelle entuudestaan tuttuja.  Hän kertoi  myös seuran toiminnasta ja aikaansaannoksista lähes 10-vuotisen toiminnan aikana.

4
Heikki Silvola kertoi puheenvuorossaan uuden, joulun alla ilmestyvän kirjan syntyvaiheista ja sisällöstä.  Kirjan työnimenä on ”Köyliöstä Köyliöön”.  Se kertoo sanoin ja kuvin köyliöläisten Amerikkaan muutosta ja karjalaisten muutosta  Köyliöön. Mielenkiintoisen ja kattavan puheenvuoron Silvola aloitti toteamalla
 ”jossain kropan osassa se köyliöläisyys ”asuu”, lieko päässä vai kantapäässä tai sillä välillä, mutta vahvana kuitenkin”.  Hän jos kuka  on sen omakohtaisesti  kokenut – onhan hän palannut yli 40 vuoden tauon jälkeen liki juuriaan ja osallistuu nyt  kotiseututyöhön vahvalla panoksella (kirjoittajan huomio).
Kirja karjalaisten muuttoa käsittelevä osa on tarkemmin esillä seuran syyskokouksen yhteydessä 28.10.09.

5
Jaakko Ojala esitteli seuran toimintaa sanoin ja kuvin.  Kuvat ja toiminta herättivät keskustelua ja muistoja.  Seuran myyntituotteet tulivat samalla esitellyiksi. Seuran  lukuisat aikaansaannokset saivat osakseen  kiitosta ja  ihmettelyä.

6
Sirpa Rahkonen jakoi lomakkeita, jotka täyttämällä osallistui kauniin rannekellon arvontaa.  Arvonnan suoritti Aulis Kolinummi ja arpaonni suosi Kaarina Salmista (Rekola).  Onnea!

7
Lopuksi keskusteltiin ystävätoiminnasta ja sen kehittämisestä.  Helena Santala lupasi, että kaikille Porin seudulta tavoitetuille 55 henkilölle tiedotetaan seuran toiminnasta  jatkossakin.  Seuralle kätevin tapa on tiedottaminen seuran sivuilla ja sähköpostitse, mutta myös kirjeet ja puhelinviestit kulkevat.
Hän kuvasi aikaisempaan tapaansa suhdetta seuraan kolmiportaisena:   ystävä (seurustelusuhde),  jäsen (kihloissa),  toiminnassa mukana (naimisissa).  Sen  varalta, että kihlaus kiinnostaisi, oli jaossa jäseneksi ilmoittautumisen lomakkeita.
Santala kertoi, että aikaisemmilta tapaamispaikkakunnilta Raumalta ja Turusta on  valittu yhteyshenkilöt, jotka samalla ovat ystävät -jaoston jäseniä.  Rauman  yhteyshenkilö on Päivi Hirvonen (Ketola Tuiskulasta) ja Turun yhteyshenkilö Leena  Nummelin (Leinonen Vuorenmaalta).  Hän toivoi saavansa myös Porin seudulta  yhteyshenkilön, joka samalla tulisi jaoston jäseneksi.  Alustavaa keskustelua käytiin.
Lopuksi mietittiin, mitä toimintaa ystävä-jaosto voisi järjestää seuran nykyisen  toiminnan lisäksi.  Ystävänpäivätapahtuma (tanssit?), Köyliön ystävien kirkkopyhä,  kauneimmat koululaulut … ja iltaa vastaavat tapahtumat paikkakunnilla saivat  kannatusta.  Myös tapaamiset pienessä piirissä, esimerkiksi luokkakokoustapaamiset,  tapaamiset lapsuuden leikkikavereiden kesken jne. tulivat esille.  Köyliöstä  kotoisin  olevien taiteilijoiden yhteisnäyttelyä ehdotettiin myös toteutettavaksi.
Ideointi ja lämminhenkinen rupattelu olisi jatkunut pitempäänkin, mutta kellon  lähestyessä 21.00  koottiin kahvikupit ja muut kamppeet, tehtiin myyntituoteostokset  ja suunnistettiin kotia kohden Santalan toivomus mielessä:  ”kertokaa tutuille Porin  seudun köyliöläisille illasta ja ottakaa yhteyttä, jos muistuu mieliin ideoita tai  köyliöläisten Helsingin- tai muilla seuduilla asuvien köyliöläisten nimiä! ”

Muistion vakuudeksi Helena Santala
Liitteenä osallistujalista

27.1.2021