AKTIVITEETIT      KÖYLIÖN VALOKUVAT     JÄSENYYS     TUOTTEET       PALAUTE      YHTEYSTIEDOT
 ETUSIVU
 AJANKOHTAISTA
 JÄSENTIEDOTTEET
 HALLITUS
 JÄSENYYS
 PERINNEJAOSTO
 YMPÄRISTÖJAOSTO
 JULKAISUJAOSTO
 KÖYLIÖN YSTÄVÄT
 HANKKEET
  Museotaksvärkkihanke
  Köyliön Upeat Valokuvat Arkistoon- hanke eli KUVA
  Yttilän Otta Tutuksi-hanke
  Hanke Pähkinänkuoressa
  Hankesuunnitelma
  Hankkeen eteneminen
  Köyliö-Taksvärkki- hanke
  Köyliön Upea Menneisyys- hanke eli KUM-hanke
 AKTIVITEETIT
 KÖYLIÖN VALOKUVAT- ARKISTO
 KOTISEUTUARKISTO
 TUOTTEET
 YHTEYSTIEDOT
 LINKIT
 INTRANET
Hankkeen eteneminenYttilän Otta Tutuksi- hankkeen 1. lehdistötilaisuus 2.3.2005


Yttilän Otta Tutuksi- hanketta esiteltiin lehdistölle tulevien kaivausten maisemissa, Yttilän Ottassa, Köyliön  kunnan saunalla 2.3.2005. Hankkeen johtaja Kalevi Salmi kertoi aluksi tarinan Hiidestä, josta Yttilän Ottan aikaisempi nimi Hiisiniemi juontaa juurensa.
Nimi Hiisiniemi oli inspiroinut hankkeen vetäjät valitsemaan tämän tarinan päähenkilön, Hiiden, hankkeen tunnukseksi. Tässä Simo Nummen toteuttamassa työssä Hiisi kannattelee päänsä päällä suurta kiveä, jonka se hetken kuluttua paiskaa vastarannalle Räpin pellolle.
Tämän lehdistötilaisuuden tiedote on jo aikaisemmin julkistettu ja tarkemminkin voi hankkeen tavoitteisiin tutustua Hankesuunnitelman avulla.
Yttilän Ottaan liittyvien tarinoiden lisäksi lehdistötilaisuudessa keskityttiin pääosin hankkeen kaivu- osuuteen ja myös lehdistöä erityisesti kiinnostavaan kirkontorniin sekä pian alkavaan 7- osaiseen Köyliön kaivaukset- kurssisarjaan. Köyliönjärveen pistävän niemen, Yttilän Ottan, keskiosassa on ylänköalue, jossa sijaitsevat tutkittavat hautapainanteet. Museovirastoa edustaja Leena Koivisto kertoi laajemminkin Köyliön arkeologisista löydöistä ja löytöpaikoista. Dosentti Kari Uotila oli laatinut alustavan mallinnoksen Köyliönjärvestä ja Ottan alueesta, jota mielenkiinnolla tutkailtiin.
Lopuksi kavuttiin Yttilän Ottan keskiosaan ja tutustuttiin ihan paikan päällä kameroiden kera alueella näkyviin hautakuopanteisiin, jotka tosin nyt lumi osittain peitti.Köyliön kaivaukset- kurssitus alkoi 8.3.2005

Kurssi on alkanut vauhdikkaasti ja on saavuttanut jymymenestyksen. Seitsemän kerran sarjasta on kaksi iltaluentoa pidetty. Kummallakin kerralla on paikalla ollut yli 30 innokasta kuulijaa.
Kuvassa olevat 3 luennoitsijaa ovat jo olleet tulessa- dosentti Kari Uotila, FM Sari Mäntylä ja takana oleva HuK Hannele Lehtonen
Ohjausryhmän kokous 5.4.2005

Yttilän Otta Tutuksi- hankkeen alkuun liittyvä ohjausryhmän kokous pidettiin Köyliössä 5.4.2005. Muistio oheisena ja muistiossa mainittu liite on "liimattu" itse muistion perään.
Monista syistä johtuen kokouksessa meitä oli mukana aika pieni määrä ottamassa kantaa asioihin. Hanketta voidaan kuitenkin näillä evästyksillä viedä ongelmitta eteenpäin, joten seuraava ohjausryhmän kokous pidettäneen vasta marraskuussa 2005.


Köyliön kaivaukset- kurssitus päätettiin retkeillen 21.5.2005

Lähes täysi bussillinen kurssilaisia ja hankkeen yhteistyötahojen edustajia tutustui aluksi Kuusiston kartanon ja Kuusiston linnan historiaan. Täältä matka jatkui Halikon Rikalanmäen alueelle- Rikala- Halikonjokilaakson keskus ja tarinoiden "kaupunki".


Retkeläisiä taustanaan Kuusiston linnan rauniot, joita meille
esitteli Kari Uotila.
Sari Mäntylän kertoessa ei mielenkiinto hetkeksikään päässyt herpaantumaan.

Hankkeen keskeisin osuus- Kaivaukset Yttilän Ottassa 6.6.-22.6.2005

Suomen kesä näytti kaivajille kauneimmat puolensa. Vajaan 3 viikon kaivurupeama meni nopeasti, asiat toteutettiin suunnitellusti. Kaikesta näki, että kaivausten johtaja Kari Uotila tiesi mitä olimme tekemässä vaikka hän samaan aikaan valvoi etelä-Suomessa useita muitakin kohteita.
Erityisesti tuntui hyvältä seurata nuorten koululaisten työskentelyä, intoa paneutua asiaan.


Mukana oli nuoria ja vähän vanhempiakin kaivajia


Yhdessä oli mukava pohtia mitä löytyi

Lehdistötilaisuus pidettiin Yttilän Ottassa 14.6. 2005

Toisen kaivuviikon puoleen väliin oli jo hyvissä ajoin sovittu kaivausten etenemisestä kertova lehdistötilaisuus tietämättä mitä voidaan esitellä.
Noina aikoina alkoi paljastua parista kohdasta luita, jotka tuolloin olivat vasta osittain näkösällä. Kieli piti asettaa tarkasti keskelle suuta, jottei tullut "lupailtua liikoja". Lehdistön kanssa kuitenkin yhdessä pohdiskeltiin mitä niiltä kohdin voisi tulla esiin kaivausten jatkuessa. Samaan aikaan alkoi tulla esiin myös esineettömiä hautoja, yleensä itä-länsi suuntaisina - kristilliseen hautaukseen siis viittaavia.Eräs hauta: Tumma, ihmisen muotoinen ja- kokoinen alue on jo
näkyvissä


Hiisiniemen arvoitus seminaari järjestettiin 2.7.2005 Lallin koululla
Köyliössä


YOT- hanke ja Euran Härkänummen viikinkikylä yhdistivät voimansa 2.7.2005 ideoiden tapahtuman Rautakauden Loistoa. Iltapäivällä oli mahdollisuus Eurassa "elää viikinkiaikaa".
Aamupäivälla ja siis osana YOT-hanketta järjestettiin Lallin koululla Köyliön kaivauksista kertova seminaari. Yttilän Ottan aikaisemman nimen mukaan se nimettiin Hiisiniemen
arvoitukseksi. Seminaarin luentoja oli neljä: Dosentti Kari Uotila, HuK Hannele Lehtonen "Yttilän Ottan tuhottu, kaivettu ja vielä kaivamaton menneisyys", Fil.lis. Sari Mäntylä "Työkirveitä ja tapparoita- Kirveet rautakauden lopulla" , Fil.lis. Sami Raninen "Köyliönsaaren rautakautiset ruumiskalmistot" sekä tutkija Mikko Moilanen " Miekkojen teknisestä kehityksestä keski- ja myöhäisrautakaudella".
Esitelmien lyhennelmät ovat luettavissa Köyliö-seuran sivuilla kohdassa Ajankohtaista ja sieltä Teemavuosien aineistoa.


Yttilän Ottan esittely järjestettiin myös 3.7.2005

Köyliö- päivien yhdeksi ohjelmanumeroksi oli valittu tutustuminen Köyliön historiaan liittyviin kiinnostaviin kohteisiin. Mirja ja Kalevi Salmi sekä kaivussa mukana olleet Johanna Pihlava sekä Kaisa Valli toimivat esittelijöinä. Samaan aikaan oli Yttilän Ottassa seudun partiolaisten perinteinen leiri, mutta sopu antoi sijaa - kaikki toiminnat tukivat
toisiaan.Kauniina päivänä oli ilo esitellä siistiä, historiaa huokuvaa aluetta.


Georg Haggren luennoi 6.8.2005 Taren rannassa

YOT- hanke, Köyliön seurakunta sekä Ristolan kylätoimikunta järjestivät yhteistyössä iltavesperin Kirkkokarilla osana kirkon 850- vuotisjuhlavuotta. Ristolalaiset hoitivat venekuljetukset, kirkko oman osuutensa karilla ja hanke järjesti luennoitsijan Taren rannan kahvihetken yhteyteen, vesperistä palattua.
Tohtori Georg Haggren kertoi esitelmässään "Mitä tiedetään Kirkkokarilla
sijainneesta kappelista?".Kesällä Kirkkokarille pääsee vain uimalla tai veneellä. Venekuljetus oli
kaikkien valinta.Pienillä (ja isoillakin) tytöillä on salaisuuksia


Myös pyhiinvaeltajat käyvät Kirkkokarilla, mutta jo noin vikkoa ennen juhannusta

Vuonna 1751 palanutta Köyliön kirkkoa paikallistettiin 1.9.2005

Köyliön kirkko ja kartano paloivat vuonna 1751. Viktor Salminen epäilee Köyliön historiassa, että kirkontornia ja -kelloja ei nostettu järvestä. Tornin seutu on nyt maalla ja sieltä sitä nyt etsittiin "kissojen ja koirien kanssa" popcatin avustamana. Köyliön seurakunnalta saatiin käyttöön popcat ja sen kuljettajaksi Harri Pusa. Muritutkimuksen puolesta tapahtumaa valvoivat arkeologiopiskelijat Ulla ja Mikko Moilanen. Mitään merkkejä tornista tai kelloista ei löytynyt, joten torniasia on loppuunselvitelty- Näin arvokasta materiaalia ei ole järveen jätetty vaikkei siitä asiakirjamerkintöjä ole tehtykään.


Popcat totteli Harrin käskyjä, mutta kirkkoapa ei vaan löytynyt.


Ulla ja Mikko Moilanen tähyävät tarkoin popcatin paljastamaa maata

Ulla ja Mikko Moilanen luennoivat Köyliössä 2.-3.9.2005

Osana Museoviraston Valtakunnallista Museoviikonloppua luennoivat arkeologiopiskelijat Ulla ja Mikko Moilanen Köyliössä molempina päivinä. Ullan aiheena oli "Mitä Yttilän Ottasta itse asiassa tiedetään?". Mikon aiheena oli "Köyliön Kirkkosaaren komea damaskoitu miekka", jonkalaisen hän alkupäisen mallin mukaan, alkuperäistä tekniikkaa käyttäen oli itse valmistanut ja sitä myös Köyliössä esitteli.
Perjantaina luennot esitettiin
kahteen kertaa, aamulla Kepolan koululla ja myöhemmin päivällä Lallin koululla, kummassakin paikassa 6-luokkalaisille. Lauantaina esityspaikkana oli Kepolan koulu ja luennot olivat silloin tarkoitetut "muille köyliöläisille".Ulla perehdytti Yttilän Ottaan


Aseet sopivat paremmin Mikon käteen

Kuninkaanmänty lyheni Ilmijärvellä 12.9.2005

Kuningas Kustaa lll:n sanotaan ruokailleen Köyliön Ilmijärvellä 25.6. 1775 matkallaan kohti Turkua. Tapahtumasta kertoo laatta, joka on kiinnitetty ns. Kuninkaanmännyn kylkeen.
Mänty oli yläosaltaan vankka, mutta alaosassa oli jo merkkejä lahoviasta. Männyn ei sallittu kaatua ja siksi se typistettiin noin 5-metriseksi, jolloin laatta jäi vielä alempaan osaan paikallleen muistoksi jälkipolville.
Puusta sahattu kiekko lähetettiin Joensuun yliopistoon ajoitettavaksi. Tulos kertoo, että
puun kasvu on alkanut noin 1720 paikkeilla, joten puu on ollut täysikasvuinen kuninkaan vierailun aikaan.


Puheenjohtaja Hannu Orpo lähettää
puusta sahatun kiekon ajoitustutkimuksiin
Kuninkaan vierailusta kertova laatta
jäi sentään paikalleen

Kuvausmatka Tukholmaan toteutui 25.9.- 28.9.2005

Valokuvaaja Jaakko Ojala, karttaekspertti Heikki Rantatupa ja Kalevi Salmi tekivät matkan Tukholman arkistoihin ja löysivät Tukholmasta Riksarkivetista ja Krigsarkivetista paljon Köyliön seudun kartta-aineistoa, ennen näkemätöntäkin. Jaakko Ojala otti matkalla noin 250 valokuvaa kartoista.
Mahdollisuus toteuttaa matka kruunasi hankkeen saavutukset.Kartat olivat isoja ja Heikki ymmärsi "niiden päälle"


Kuvausasennot eivät Jaakolla olleet aina kovin ergonomiset

Heikki Rantatupa luennoi kartoista 17.10.2005 Köyliössä

Heikki Rantatupa esitteli Lallin koululla Köyliön karttoja ja esitelmä perustui valtaosin kuvien näyttämiseen. Kuvia oli paljon vanhoista tiedossa olevista kartoista, mutta mukana oli myös uutta materiaalia toteutuneelta Tukholman valokuvausmatkalta.


Heikki Rantatupa on Suomen ykkösmies kartta-asioissa

Ohjausryhmän loppukokous 14.11. 2005 Köyliön Kunnanvirastolla

Hankkeen johtaja päätti panna pisteen hankkeelle jo hiukan etuajassa, sillä kaikki oleelliset tavoitteet oli saavutettu ja rahat käytetty. Siksi ohjausryhmäkin kokoontui jo 14.11., Liitteenä luettavissa tuon kokouksen muistio.

Muuritutkimus on toimittanut Museovirastoon marraskuussa 2005 raportin Yttilän Ottan kaivauksista ja myös Köyliö-seura sai oman kopionsa.
Raportti oli perinpohjainen, mutta siihen eivät vielä ehtineet kaivausnäytteiden tulokset. Niitä odotellaan kevään 2006 aikana. Viimeistään Kaivu-seminaarissa kesällä 2006 saamme kuulla lopullisemman totuuden Yttilän Ottasta. Pitää vain malttaa odotella!


Yttilän Ottan terveiset kaivajille, tulevillekin, vuoden 2003 viimeisinä päivinä 


Minulla on vielä paljon kerrottavaa teille, tulkaapa toistekin kaivelemaan

Lisätietoja kaivauksista

Lisää Köyliön kaivauksista ja kaivauksista yleisemminkin voi lukea Kari Uotilan omistaman Muuritutkimus ky: n kotisivuilta, jotka ovat osoitteessa www.muuritutkimus.com


Ajankohtaista

Vanhemmat uutiset löydät vasemman valikon kohdasta Ajankohtaista.

23.9.2023
Sukukirjakurssitus jatkuu


11.4.2023
Kotiseutuarkisto-sukututkimuspäivä


21.3.2023
Turun lukupiiri kokoontuu Turussa Café Artissa


19.3.2023
Kevätkokous


12.2.2023
Ystäväkirkkopyhä


29.1.2023
Köyliö-seuran kirjat


26.1.2023
Mila Santalan luento Säkylän Kansalaisopistossa